România va mai primi aproape 30 milioane euro de la Comisia Europeană

• Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat într-o intervenție la Digi24 că România va mai primi 29,7 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru spijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Vă spuneam în momentul de început, când am tot interpretat şi dumneavoastră şi noi toţi ceilalţi, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României, că suma, în prima fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor”, a declarat Petre Daea, la Digi 24.

Pentru primele fonduri alocate României de către Comisia Europeană, de numai 10,05 milioane de euro, Daea a precizat că înregistrarea cererilor de la fermierii care solicită sprijin se va finaliza pe data de 11 mai.

O nouă sumă pentru România

„În primul rând, mai avem câteva zile pentru a înregistra toate cererile de la fermierii care solicită sprijin pentru prima tranşă la grâu, ştiindu-se că avem actul normativ şi iată că suntem în plină desfăşurare până pe data de 11 mai, când vom şti care sunt solicitanţii şi ce sumă le revine pe fiecare tonă de produs. Avem bani în cont. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt în linie dreaptă”, a declarat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a precizat că suma decisă de CE pentru România va fi dublată de la bugetul de stat și așteaptă să apară în Jurnalul Oficial, pentru a da drumul actului normativ astfel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri.

Petre Daea este mulțumit de suma decisă de CE

„Avem 30 milioane de euro în plus şi cu încă 20 până acum, iată că sunt 50 de milioane până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ, când va apărea suma în Jurnalul Oficial, dăm drumul şi la actul normativ al ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri” precizează Petre Daea.

„Sigur, aceasta este soluţia care este prevăzută în regulament, respectiv să se suplimenteze de la bugetul de stat. Vom analiza această situaţie în funcţie de cererile pe care le depun fermierii şi vom decide ca atare. Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, aproape 30 de milioane de euro. O sumă care spun eu că este corectă, stabilită pentru fermierii români şi din acest punct de vedere iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Daea a menţionat și că începând de miercuri, 03.05.2023, va solicita starea stocurilor la porumb, floare soarelui şi rapiţă şi că va fi efectuată o analiză în acest sens.

Imediat, de mâine, solicităm să vedem care sunt stocurile la cele trei produse, că vom da la porumb, la floarea soarelui şi la rapiţă, şi în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi al trimiterii situaţiilor de la judeţe. Lucrurile acestea sunt în dinamică şi vor fi tot timpul în dinamică, cu atitudine corectă, exactă şi necesară pentru fermierii români”, a mai explicat Petre Daea.

O nouă sumă pentru România

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Compensarea fermierilor pentru criza cerealelor: România primește o sumă derizorie

Înscriere la Newsletter

Articolul precedent
Articolul următor

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente