Ministrul Daea: România va primi de la CE o sumă compensatorie mai mare

• Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea a declarat miercuri, 26.04.2023, că formula de calcul a CE s-a schimbat în bine.

România nu va primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro anunțate de Comisia Europeană, pentru sprijinirea țărilor puternic afectate de importurile de cereale din Ucraina.

„Nu se va întâmpla, pentru că s-a schimbat formula de calcul, (…) și s-a schimbat în bine, pentru că am spus-o foarte clar atunci și este pentru prima dată când un ministru al Agriculturii Țării Românești face această afirmație în fața Comisiei, spunând foarte clar că acea formulă deforma adevărul și realitatea.

Ați văzut și intervenția domnului președinte (…) cu ocazia desfășurării lucrărilor la Consiliul European, că nu prin calcule contabile putem să evaluăm situația complexă, complicată și extrem de dificilă în care ne aflăm, iar efortul țării trebuie să fie onorat prin sume pe care le merită România și pe care le merită fermierii.

Noi suntem în acest dispozitiv, vom fi în continuare în acest dispozitiv de a sprijini fermierii români și a face ce trebuie pentru țară, dar cu reguli, cu norme juridice pe care nu trebuie să le încălcăm, pentru că pe plan juridic este interpretativ și pot fi urmări mai dureroase decât acestea“, a afirmat Petre Daea într-o conferință de presă.

Ministrul Daea

Nu se cunoaște încă noua sumă

Ministrul Daea a precizat că nu poate spune ce sumă ar putea primi România din cele 100 de milioane de euro anunțate de Comisia Europeană pentru sprijinirea țărilor afectate de exporturile de cereale din Ucraina, până când nu va veni decizia.

„Nu dau niciun răspuns pe această sumă. V-am spus-o foarte clar de la bun început, aștept, și acum sunt convins că la Comisia Europeană lucrurile sunt în regulă și din acest punct de vedere sunt parțial liniștit, pentru că aștept cât mai repede decizia, în așa fel încât să fim lângă fermieri.

Iată ce-i afară, este timp de semănat, este timp de irigat, este timp de lucrat în câmp. Lucrurile acestea le-au înțeles foarte bine, iar pe acest culoar al interesului național și al intereselor fermierilor români, Petre Daea a fost tot timpul prezent atat în dialogul instituțional, cât și în acela formal, în condițiile în care a semnat documente și a făcut propuneri care să fie luate în seamă de către instituțiile Uniunii Europene“, a adaugat el.

Ministrul Daea

Comisia Europeană a alocat recent 56,3 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice survenite în urma creșterii importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, României primind cea mai mică sumă, respectiv 10,05 milioane de euro. Ulterior, Comisia a anunțat că va mai aloca fonduri de 100 de milioane de euro pentru țările cele mai afectate, urmând să anunțe cum vor fi împărțiți acești bani.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Sondaj Eurobarometru – românii nemulțumiți de nivelul de trai

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.