• În data de 6.04.2023, la Sinaia, a avut loc Adunarea Generală ROMPAN 2023.
Adunarea Generală ROMPAN este evenimentul unde reprezentanții companiilor din sectorul de morărit și panificație se pot întâlni pentru dialog atât cu colegii de breslă cât și cu reprezentanți ai autorităților.
Printre invitații la evenimentul desfășurat în data de 6.04.2023, s-au numărat Găman Ioan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dr. Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, Georgian Pop, președinte A.N.R.S.P.S., Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA și Sorin Minea, președinte ROMALIMENTA.
În cadrul Adunării Generale ROMPAN 2023 s-au prezentat datele privind sectorul, aferente anului 2022, și s-au discutat problemele actuale ale industriei de morărit și panificație. Pe ordinea de zi s-au aflat raportul Consiliului Director ROMPAN, atât cu privire la acțiunile desfășurate în 2022, cât și programul de activități pentru anul 2023, apoi execuția bugetului de venituri și cheltuieli, raportul cenzorului, primirea de noi membri și excluderea de membri din asociație.
Datele anului 2022 pentru industria de morărit și panificație arată un număr de 8732 de firme de panificație, patiserie, simigerie înregistrate la ANSVSA, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de euro și cu circa 45.500 de salariați, în timp ce pentru morărit sunt 963 de firme, cu 700 de milioane de euro cifra de afaceri și cu circa 4.500 de angajați.
Capacitățile de producție pe subramuri
Cifrele privind capacitățile de producție raportate pe subramuri arată 12.000 tone/zi pentru făina de grâu și porumb, 10.000 tone/zi de pâine și produse de panificație, 500 tone/zi de paste făinoase și 500 tone/zi de biscuiți.
Prin programele și schemele de ajutor de stat, sau prin investiții proprii s-au modernizat 67% din capacități în morărit, 72% în panificație, patiserie, 100% în industria pastelor făinoase și tot 100% în industria de biscuiți. Confom studiilor efectuate în cursul anului anterior, producția de pâine și patiserie a însumat 1.440.000 de tone, în timp ce pentru făină s-au înregistrat 1.250.000 de tone, la un grad de utilizare a capacităților de 55% în morărit și 58% în panificație.
Președintele ROMPAN, Aurel Popescu, a prezentat de asemenea actele normative aprobate de către guvernanți privind sectorul pe care îl reprezintă, punctând asupra OUG154/2022 din 16 noiembrie 2022 privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, ordonanță ce încă se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Acțiunea 4.1.1. a stârnit și de această dată discuții animate în rândul celor prezenți, dat fiind faptul că implementarea acesteia este un proces extrem de anevoios, iar mulți așteaptă aceste fonduri vitale pentru continuarea activității.
Nu au lipsit din discuție nici problemele legislative specifice sectorului de panificație, cum ar fi programul Cornul școlar și alimentația în școli, OUG140/2022 privind Licența industrială unică, Etichetarea și Reglementarea condițiilor de informare corectă pentru vânzările online și pe baza cardului de fidelitate.
Probleme legislative specifice sectorului
La acest topic, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a atras atenția asupra unui Proiect de Lege privind comercializarea sării iodate, care stipulează interzicerea sării iodate în produsele de panificație. Tot el ridică problema intenției de a se legifera procedura de fortificare a făinii, prin diverse adaosuri (de exemplu fier).
Tot în cadrul problemelor legislative s-a discutat despre Proiectul de modificare a legii privind risipa alimentară, dar și despre actualizarea ghidurilor de bune practici avizate de ANSVSA în anul 2005.
Dat find situația actuală pe piața cerealelor, în cadrul evenimentului s-a propus de către reprezentanții ROMPAN majorarea cantităților de grâu din rezerva de stat și achiziția de noi cantități, precum și atragerea de noi depozitari, inclusiv mori pentru grâul din rezervă. Georgian Pop, președinte A.N.R.S.P.S. a reafirmat sprijinul instituției reprezentate acordat sectorului de morărit și panificație, fiind deschis spre dialog și soluționarea oricăror situații apărute.
Și Dr. Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, a confirmat stânsa colaborare între instituția reprezentată și ROMPAN și dă asigurări că și în continuare este deschis la orice solicitare din partea Patronatului.
Stop Waste to VET
Un moment deosebit în cadrul Adunării Generale ROMPAN, l-a constituit prezentarea oferită de Victorița-Daniela Voica, vicepreședinte ROMPAN, cu privire la proiectul „Metode de reducere a risipei alimentare la produsele făinoase prin dezvoltarea competențelor specifice ale specialiștilor din sector“. Acest proiect „Stop Waste to VET“, a fost realizat de către ROMPAN în colaborare cu universități importante atât din țară cât și din străinătate și a fost cofinanțat prin programul Erasmus al Uniunii Europene.
Evenimentul nu s-a încheiat înainte ca cei care își doreau să ridice anumite probleme să poată să adreseze direct întrebările lor reprezentanților autorităților, dar și Patronatului, rezultând o sumă de viitoare intervenții pe care ROMPAN le va întreprinde pentru apărarea intereselor sectorului reprezentat.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Interviu cu Aurel Popescu-Președintele ROMPAN