Compensarea fermierilor pentru criza cerealelor: România primește o sumă derizorie

•  România, pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii români din cauza tranzitului de cereale provenite din Ucraina, primește din rezerva de criză a Uniunii Europene o alocare infimă.

Conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, România a transmis către Comisia Europeană datele solicitate în vederea despăgubirii fermierilor români afectați de afluxul de cereale din Ucraina în timpul stabilit. Cu toate acestea, nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor acordate.

Astfel, Comisia Europeană, fără să discute cu reprezentanții țărilor vizate, decide să acorde Poloniei 29,5 milioane de euro, Ungariei, nimic, cu toate că a înregistrat o pierdere de 110 milioane de euro, României, cu o pierdere de 45,84 de milioane îi alocă doar 10,05 milioane de euro, Slovaciei nimic, iar Bulgariei 16,75 milioane de euro.

Compensarea fermierilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit luni, 20 martie, cu Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski solicitându-i acestuia reanalizarea formulei de calcul privind suma de 10 milioane de euro alocată României pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.

Întâlnire a ministrului Daea cu comisarul european Janusz Wojciechowski

„Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”,  a declarat Petre Daea pentru Agerpres, marți, 21 martie 2023.

Compensarea fermierilor

Ministrul Petre Daea explică și în baza cărui calcul au fost acordate aceste sume. Primul criteriu a fost cel al stocurilor, Comisia Europeană stabilind că se face o comparație a stocurilor de la sfârșitul anului cu media stocurilor din ultimii 5 ani și, dacă există un stoc mai mare, se justifică că există o presiune a stocurilor și că acestea creează o presiune a stocurilor în fiecare țară în parte.

Au fost luate în considerate trei culturi, și anume grâu, porumb și floarea-soarelui. Datele transmise arată că Polonia avea un stoc de  grâu la sfârșitul anului de 11 milioane de tone, mai mare cu 15% decât media celor 5 ani, la porumb un stoc de 8 milioane de tone, mai mare cu 90% față de media celor 5 ani și la floarea-soarelui de 78 tone, mai mare cu 67%.

Analizele Comisiei Europene fără consultarea reprezentanților țărilor vizate

România, la sfârșitul anului 2022, înregistra în stoc 5,837 milioane de tone de grâu, o scădere de 9% față de media celor 5 ani, la porumb stocul a fost de 4,878 milioane de tone, mai mic decât media celor 5 ani cu 59%, iar la floarea-soarelui stocul era mai mic cu 2%.

Compensarea fermierilor

„În filosofia Comisiei și în analiza pe care ne-au prezentat-o, socotesc că se ia în calcul presiunea stocurilor numai atunci când acestea înregistrează o diferență de peste 20%; în cazul României, iată că nu există această diferență.“ subliniază ministrul Daea.

„Al doilea element de analiză al Comisiei a avut în vedere valoarea pierderii aferente, calculată pe seama producției realizate și a diferențelor de preț între prețul mediu național și prețul local, în zonele afectate ale țării: nord-vest, nord-est și sud-est. Comisia a calculat că pentru cele trei produse, pierderea ca urmare a prețurilor este de 45,84 milioane euro, din care însă a recunoscut în final doar pierderea la porumb, în valoare de 20,1 milioane euro, fără a cunoaște elementele de calcul care au determinat acest nivel. “ afirmă în continuare Petre Daea.

„Luând act de aceste date, în discuția pe care am avut-o timp de o oră cu domnul comisar, cu echipa domniei sale, i-am spus că pierd logica și i-am spus-o foarte clar: formula de calcul pe care ați ales-o este o formulă care să ne dezavantajeze, motiv pentru care vă solicit, domnule comisar, să-mi dați posibilitatea ca specialiștii mei, pe care nu i-ați folosit conform înțelegerii stabilite, să poată să reanalizeze cu specialiștii dumneavoastră situația în care se află România.

Ministrul Daea solicită o revizuire a deciziilor

În acest moment, sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în comitetul din data de 30 martie, în care România este prezentă. Voi vedea ce informații îmi dau colegii după întâlnirea care se desfășoară la această oră, însă indiferent de sumă, hotărârea noastră și sprijinul nostru pentru fermieri va fi tot timpul constant, așa cum a fost și până acum.

Folosindu-ne de regulament, suma pe care o vom primi-o se va dubla cu suma de la bugetul statului, în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, nu comercianților de cereale, să ne înțelegem bine.

Toți suntem nemulțumiți de această sumă. Zdrobitor din punct de vedere al înțelegerii mele ca specialist, ca om cu răspunderea aceasta statală de a conduce un sector atât de încercat anul trecut, trecând prin toate crizele posibile, inclusiv prin secetă.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Primul test european privind grâul editat genetic        

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.