Fabrica de Zahăr Bod nu își reia producția anul acesta

• Producția nu va fi reluată nici în 2023 la Fabrica de Zahăr Bod din județul Brașov. Noii acționari nu au reușit să încheie contracte cu fermierii.

Fermierii din județele Brașov, Covasna și Harghita nu au încheiat înțelegeri cu fabrica, iar unitatea nu se va ocupa nici de ambalare o perioadă, după ce au fost interzise exporturile ucrainene de zahăr către Uniunea Europeană până în toamnă.

Anul trecut, în noiembrie, când compania Best Achiziții a finalizat preluarea integrală a activelor Fabricii de Zahăr Bod, după doi ani de la demararea tranzacției de preluare, reprezentanții fabricii anunțau că intenționează să reia producția începând din acest an, însă acum unitatea de producție urmează să intre în conservare.

Fabrica de Zahăr Bod nu își reia producția

Directorul general Best Achiziții, Mihaela Neagu afirmă că la Fabrica de Zahăr Bod producția nu va fi reluată nici în acest an deoarece fermierii din județele Brașov, Covasna și Harghita nu au încheiat contracte cu fabrica. Tot ea subliniază că sfecla produsă de fermieri va fi procesată, anul acesta, la fabrica de zahăr de la Luduș.

„Motivul este unul foarte simplu: nu am găsit înțelegere și nici fermierii nu au avut anul acesta suprafețe pregătite pentru a putea cultiva în zona Brașov, Covasna, Harghita. Cei care au cultivat sfeclă de zahăr în zona Brașov – Harghita – Covasna au semnat contracte cu noi și sfecla va merge în fabrica de zahăr de la Luduș. Vom procesa acolo anul acesta, deoarece împreună cu fermierii din zona Mureșului am reușit să strângem o suprafață mică față de ceea ce ne-am dorit noi, doar pentru fabrica de la Luduș”, a explicat directorul general Best Achiziții, Mihaela Neagu, citată de presa locală.

Fabrica de Zahăr Bod nu își reia producția

Zahărul în topul scumpirilor

In România, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022.

În același timp, potrivit datelor transmise, săptămâna trecută, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţul mondial al zahărului a crescut, în mai, pentru a patra lună consecutivă, înregistrând un avans de 5,5% faţă de luna aprilie, şi a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel înregistrat în urmă cu un an.

Fabrica de Zahăr Bod nu își reia producția

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Fabrica de Zahăr de la Bod – reluarea producției de anul viitor

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.