Dioxidul de titan – interzis în Franța

Franța a cerut companiilor din sectorul alimentar să elimine dioxidul de titan (TiO2) din produsele lor până la 1 ianuarie 2020, după ce un raport al Agenției pentru Siguranță Alimentară a recomandat reducerea expunerii la substanța chimică. 

Decizia vine după ce Institutul Național de Cercetări Agricole din Franța a arătat, printr-un studiu privind expunerea orală la dioxid de titan, că  acest aditiv,  cunoscut și ca E171, traversează peretele intestinului la animale și ajunge în alte părți ale corpului. Studiul făcut în 2017 a demonstrat că expunerea cronică la E 171 favorizează creşterea leziunilor precanceroase în rândul şoarecilor. După o revizuire mai amplă a riscurilor generate de dioxidul de titan, Agenției pentru Siguranță Alimentară a constatat că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că este sigur pentru oameni.

Acest aditiv alimentar, a cărui prezenţă este semnalată pe etichetă prin denumirea TiO2 sau E 171, este utilizat sub formă de colorant în produse de patiserie, deserturi şi îngheţată, dar şi în unele produse cosmetice sau medicamente.

Dioxidul de titan (E171) este autorizat la nivelul Uniunii Europene, iar Franța a înştiinţat Comisia Europeană şi celelalte state membre în legătură cu decizia sa. Măsura ar putea afecta și producătorii americani, care exportă în Franța dulciuri de peste 6 milioane de dolari anual.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.