Comisia Europeană limitează acizii trans din alimente

​Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente. Decizia a fost luată de Comisia Europeană, iar produsele alimentare care nu sunt conforme cu acest regulament nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021. 

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri preambalate. Regulamentul CE prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans nesaturați la cel mult 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produsului.

Conform statiticilor CE,  pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați, care sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.  Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Regulamentul adoptate de Comisia Europeană prevede că:

 • Articolul 1Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
 • Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
 • Articolul 3Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
 • Articolul 4:
 • Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării  în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 • Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.
 • Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
 • Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.
 • În partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se inserează următorul tabel:
 • PARTEA BSubstanțe limitate
 • Substanță limitatăAcizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală.
 • Condiții de utilizareMaximum 2 grame la 100 g de grăsime în alimentele destinate consumatorului final și în alimentele destinate vânzării cu amănuntul.
 • Cerințe suplimentareOperatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

In Uniunea Europeană,  Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.

Actul adoptat de Comisia Europeană poate fi consultat aici

 

 

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.