Câte 2-6 milioane euro pentru firme românești prin noi fonduri europene în 2020

Firmele mici și mijlocii (IMM), din diverse domenii, vor putea obține noi fonduri europene de câte 2-6 milioane euro pe proiect, dintr-o nouă linie de finanțare POR 2.2-IMM, care urmează să fie lansată anul acesta în aproape toată țara. Bugetul alocat va fi de 150 de milioane euro, cu posibilitate de extindere la 550 milioane euro, potrivit Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice.

A fost lansată în dezbatere publică propunerea oficială de Ghid al Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul priorității de investiții 2.2 ”Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor” – un nou apel de proiecte.
Consultarea publică se va derula pe o perioadă de 15 zile calendaristice, începând cu data de publicării variantei de lucru a ghidului, pe website-ul inforegio.ro.
Observațiile și propunerile pot fi trimise prin e-mail, la info@mdrap.ro, până la data de 29.05.2020.
Noile fonduri europene vor fi disponibile pentru investiții în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Cei 150 de milioane de euro vor fi distribuiți astfel:

Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) – 26,265 milioane euro

Sud Muntenia (județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) – 23,610 milioane euro

Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 22,29 milioane euro

Nord-Vest (județele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj): 21,495 milioane euro

Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) – 20,73 milioane euro.

Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 17,955 milioane euro

Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) – 17,955 milioane euro

Între 2 și 6 milioane de euro pe proiect

Se vor acorda între 2 și 6 milioane de euro ajutoare regionale de stat, pe proiect.
Peste aceste sume, contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile variază între minimum 30% pentru întreprinderile mici și minimum minimum 55% pentru firmele mijlocii, în funcție și de regiunea de dezvoltare.

Condiții de eligibiliatate

Firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea primii banii europeni
• Să fie societate sau societate cooperativă
• Să fie întreprindere mică sau mijlocie din mediul urban sau întreprindere mijlocie din mediul rural.
Întreprinderile mici sunt considerate cele care au între 10 și 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
În categoria întreprinderilor mijlocii sunt cuprinse cele care au între 50 și 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
• Solicitantul trebuie să fi desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
• O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2020 trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu în luna ianuarie 2019 și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2019.
• Investițiile trebuie să fie pentru grupele CAEN cuprinse în anexa la Ghid. Sunt prevăzute domenii din cele mai diverse: activități de alimentație (catering), fabricarea de mobilă, săli de fitness, făbricuțe de confecții, firme de software, service de calculatoare etc.

Cheltuieli eligibile

Cu fondurile europene, firmele beneficiare vor putea să-și achiziționeze o serie întreagă de bunuri și servicii, cum ar fi:

– lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);

– echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (masini, utilaje și instalatii de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalatii de masurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6. ”Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”, sau Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanţare.
– instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare. Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice); energia eoliană; hidroenergia; biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz); energia geotermală.
– activele necorporale.

Termenul limită pentru care poate fi acordat ajutorul este 31 decembrie 2020.

Sursă: https://www.startupcafe.ro/bani-europeni/fonduri-europene-2020-firme-por-22-imm-ghid.htm

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.