Boabele de cacao – preț record

• Boabele de cacao au atins recordul istoric de 9.000 de dolari pe tonă, depășind astfel prețul cuprului.

Cotațiile prețului boabelor de cacao au continuat să crească ajungând luni, 25 martie, să atingă pragul de 9.000 de dolari tona, transmite Bloomberg, citat de agenția Agerpres.

Această tendință ascendentă a cotațiilor continuă, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un posibil deficit de aprovizionare care afectează piața și determină producătorii de ciocolată să-și asigure necesarul de materie primă.

Cotațiile futures au înregistrat o creștere de aproximativ 50% în luna martie, dublându-se aproape comparativ cu începutul anului. Factori precum recoltele slabe cauzate de condițiile meteo nefavorabile și pagubele provocate de dăunători în Vestul Africii, principalul furnizor mondial de boabe de cacao, au dus industria într-o situație dificilă, susține Agerpres, citând Bloomberg.

Acești factori au propulsat prețul cacao către 10.000 de dolari pe tonă, un nivel care părea de neconceput acum câteva luni, și a făcut ca boabele de cacao să devină mai valoroase decât cuprul, un metal de referință în industrie.

Prețul la ciocolată ar putea crește și mai mult

Boabele de cacao

La Bursa de la New York, prețurile futures ale cacao au crescut luni cu 2,8%, ajungând la 9.188 de dolari. Diana Gomes, analist la Bloomberg Intelligence, sugerează că prețurile ciocolatei ar putea crește și mai mult în timpul Sărbătorilor de Paște din 2025, în condițiile în care bolile care afectează arborii de cacao și condițiile meteo nefavorabile ar putea prelungi deficitul. La acestea se adaugă și prețurile ridicate la zahăr din ultima perioadă.

Totodată, există riscul ca situația aprovizionării cu boabe de cacao să se înrăutățească, mai ales având în vedere noile norme care vor fi implementate în Uniunea Europeană, care ar putea face și mai dificilă aprovizionarea celor mai mari producători de ciocolată cu materie primă.

Atenția piețelor este acum îndreptată către Africa de Vest, unde în curând va începe recoltarea celei mai mici dintre cele două recolte anuale de boabe de cacao. Autoritatea de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, estimează că va exista o recoltă diminuată de boabe de cacao în acest sezon.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Îndulcitor CarobWay – alternativă la zahăr

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.