Ajutoare de stat de peste 200 milioane de euro pentru IMM-uri – aprobate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde RON) pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de pandemia de coronavirus. Aproximativ 207 milioane EUR (1 miliard RON)  din cuantumul total al sprijinului va lua forma unor garanții pentru produse de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului), iar aproximativ 9 milioane EUR (43 de milioane RON) vor reprezenta granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.

Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să facă față deficitului de lichidități cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus și de a se asigura că dispun de canale de finanțare diversificate.

Detalii de interes pentru viitori beneficiari

Numai produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021 sunt eligibile în cadrul măsurii.

În ceea ce privește garanțiile pentru produsele de factoring:
• garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring
• produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul.

În ceea ce privește granturile directe, cuantumul maxim nu va depăși:
• 100 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole
• 120 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii
• 800 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Atât garanțiile, cât și granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari și, prin urmare, există măsuri de siguranță pentru a se asigura că ajutorul este transmis în integralitate beneficiarilor finali.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, fiind conformă cu acesta. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei românești.

Mai multe informații cu privire la cadrul temporar și la alte acțiuni întreprinse de Comisia Europeană pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus sunt disponibile aici.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.