4.1.1 sau „cronica unei măsuri amânate“

• Măsura 4.1.1, lansată în debut ca Măsura 3, se amână încă o dată, împlinindu-se doi ani de când se așteaptă deblocarea acestor fonduri de investiții.

În 2020, la debutul pandemiei de COVID-19, guvernul condus de către Victor Orban a gândit lansarea unei scheme de finanțare bazate pe fonduri europene pentru a veni în sprijinul firmelor afectate de situația dificilă.

Ordonanța de urgență 130/2020, prevedea 3 măsuri de finanțare pentru antreprenori: Măsura 1, cu microgranturi de câte 2.000 de euro, Măsura 2, granturi de capital de lucru de 2.000 de euro până la 150.000 de euro și Măsura 3, cu granturi de investiții de câte 50.000 – 200.000 de euro.

Însă, chiar înainte de lansare, Măsurii 3 i se aduc modificări. Astfel în 16 octombrie 2020, prin OUG 174/2020, Guvernul modifică grila de punctaj la Măsura 3. Dar asta nu este tot. În 29 octombrie 2020, Parlamentul lansează Legea 220/2020, prin care se modifică iar grila de punctaj a Măsurii 3, introducându-se anumite coduri CAEN care nu fuseseră eligibile în proiectul inițial. Însă Guvernul, considerând în continuare că grila propusă în 16 octombrie 2020 este cea potrivită, dă o ordonanță de urgență OUG 199/2020, care revine la grila de punctaj din OUG 174/2020.

Modificări la grila de punctaj

În 3 decembrie 2020, când Măsura 3 s-a deschis pentru înscrieri, mulți dintre cei interesați erau încă confuzi în ceea ce privește grila de punctaj aplicabilă. Cu un buget de 478 milioane de euro, sumă alocată atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat, Măsura 3 își finalizează sesiunea de înscrieri pe 28 ianuarie 2021. Deja componența guvernamentală este alta, Guvernul lui Florin Cîțu avându-i la conducerea Mediului de Afaceri pe Claudiu Năsui, iar la Fonduri europene pe Cristian Ghinea.

4.1.1

După înscrierea a 27.736 de aplicanți, și o depășire de 6 ori a bugetului alocat, ministrul Năsui decide să anuleze Măsura 3, datorită suspiciunilor de fraudă. Până în iunie 2021, bugetul Măsurii 3 este transferat de către Guvern în două etape la Măsura 2, pentru plăți.

Pe 27 august 2021, apare Acțiunea 4.1.1 – POC, relansarea Măsurii 3 reinventată cu fonduri din facilitatea React EU și trecută de la Ministerul Antreprenoriatului la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu un buget de 358 milioane de euro, substanțial mai mic decât al Măsurii 3 inițiale.

Un  nou proiect de ghid al solicitantului

La 10 septembrie 2021, MIPE, cu Florin Cîțu, și prim ministru și ministru interimar al proiectelor europene, lansează spre dezbatere publică un nou proiect de ghid al solicitantului, după cel din 27 august 2021, pentru Acțiunea 4.1.1 – POC. Schimbările suferite de Măsura 3 reinventată vor face ca mulți antreprenori să nu se mai regăsească în grila de punctaj.

Nu mai trebuie reamintit faptul că, și de această dată, termenele vehiculate de MIPE pentru lansarea acțiunii nu vor fi respectate. În 27 octombrie 2021, Comisia Europeană aprobă schema de ajutor de stat de la Acțiunea 4.1.1 – POC, pentru ca, la 22 noiembrie 2021, MIPE să o publice în Monitorul Oficial. Schema este semnată de Csilla Hegedus, secretar de stat MIPE din partea UDMR.

Grila de punctaj pentru Acțiunea 4.1.1 ar urma să finanțeze firmele care au suferit o scădere mare a cifrei de afaceri în anul 2020 față de 2019. La fel ca în propunerea de ghid din septembrie, se stabilește ajutorul maxim de 1 milion de euro pe proiect, fără prag inferior.

La 21 decembrie 2021 se lansează spre consultare un nou proiect de ghid al solicitantului pentru acțiune, iar dezbaterea publică pe tema aceasta se încheie la 4 ianuarie 2022. Comisia Europeană prelungește cadrul temporar COVID, permițând acordarea acestor ajutoare de stat până pe 30 iunie 2022.

Noi promisiuni de lansare a acțiunii

Între timp, guvernarea se schimbă din nou. Acum, în Guvernul Ciucă, MIPE, cu ministrul Dan Vîlceanu la conducere, promite lansarea Acțiunii 4.1.1 – POC în luna martie 2022. Declarațiile publice ale ministrului Vîlceanu au adus speranță în rândul antreprenorilor care pregătesc din nou proiectele pentru finanțare.

Însă, chiar când lucrurile par să progreseze, încep iarăși modificările aduse schemei de ajutor, astfel că în 17 martie 2022, MIPE încă nu avea finalizat ghidul pentru apelul de proiecte. Intervine premierul Ciucă, care convoacă o întâlnire la guvern la care participă ministrul Vîlceanu, secretarul de stat Csilla Hegedus, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, printre care și Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

În urma discuțiilor, Guvernul decide să amâne apelul de proiecte până la o dată neprecizată. Mai mult, aduce modificări substanțiale asupra criteriilor de eligibilitate și a departajării în caz de punctaj egal. Astfel, se anunță eliminarea de la finanțare a firmelor care și-au schimbat acționariatul în ultimul an, o lovitură majoră pentru cei care au cumpărat firme cu scădere mare a cifrei de afaceri în vederea obținerii de fonduri.

Alte criterii de departajare

Noile criterii de departajare în caz de punctaj egal sunt:
– productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
– ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
– numărul de locuri de muncă nou create;
– data și ora înscrierii în program.

Modificările au adâncit nemulțumirea celor care deja își pregătiseră documentația conform ghidului oficial în forma consolidată, cu accent pe oficial, stârnind, pe bună dreptate, îndoiala că se va finaliza vreodată acțiunea.

Începând cu data de 3 mai 2022, funcția de ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene este ocupată de către Marcel Boloș, iar debutul anului 2023 aduce după sine și vestea că Măsura 4.1.1., modificată din nou, va fi prelungită până la 10 februarie 2023.

Rămâne să vedem dacă de această dată se vor acorda mult așteptatele fonduri, sau continuă epopeea amânărilor. Și rămâne de văzut și când ne vom bucura de o guvernare bazată pe profesionalism, cu oameni care gândesc și acționează în mod organizat și competent și au ca motivație binele contribuabililor, care respectă termenele atunci când vine vorba de plătit taxe și impozite, fără amânări și schimbări de paradigmă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Industria de panificație – provocări la nivel global

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.