• Ședința, convocată de ROMPAN, s-a axat pe discuții privind Legea 96/2023.
Ieri, în data de 06.12.2023, a avut loc o ședință de lucru la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a clarifica aspecte legate de aplicarea prevederilor din Legea 96/2023 referitoare la taxa pe produsele alimentare cu adaos de zahăr. Ședința, convocată la solicitarea Rompan, a fost condusă de către domnul Ministru Florin Ionuț Barbu.
Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, alături de alți reprezentanți ai industriei alimentare au expus în fața ministrului Barbu problemele cu care se confruntă în prezent această industrie.
S-a subliniat faptul că în ultimul timp au fost trimise către minister numeroase solicitări de clarificare a articolelor din diverse acte normative adoptate, în vederea asigurării unei aplicări corecte și unitare a acestor prevederi de către operatori.
Din cadrul discuțiilor s-au desprins două aspecte importante:
Rompan a solicitat lămuriri privind detalierea grupelor de produse „cozonaci” și „biscuiți”, cod CAEN 1072 – Fabricarea biscuiților și piscoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie.
Această categorie include fabricarea pișcoturilor, biscuiților și a altor produse „uscate” de panificație, producția de produse de patiserie și prăjituri conservate, precum și fabricarea produselor pentru gustări (prăjituri de casă, biscuiți, covrigi etc.), dulci sau sărate.
Pentru biscuiți, din punct de vedere tehnologic, categoria acoperă orice tip de biscuiți: cu gluten, cu zahăr, simpli sau cu umplutură, glazurați și neglazurați, eugenie, pișcoturi, fursecuri, indiferent de gramaj, și se încadrează în prevederile codului CAEN 1072.
Cel de-al doilea punct al discuțiilor a vizat clarificarea sintagmei „conținut total de zahăr este de minimum 10 9/100 g produs” . Conform propunerii Rompan se va clarifica că se încadrează în această categorie produsele care au în compoziție un conținut total de zahăr adăugat la fabricare de 10 g/100 g produs finit, așa cum se poate verifica din rețeta de fabricație.
Solicitările făcute de către Rompan au fost înțelese de către domnul Ministru Barbu, care urmează să stabilească împreună cu ANAF modalitatea prin care să clarifice aceste aspecte în cel mai scurt timp posibil, astfel încât legislația să poată fi aplicată corect începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Etichetarea ecologică la COP28