Recolta de grâu românesc în 2019

România înregistrează o producție de aproximativ 10 milioane de tone de grâu, pentru al treilea an agricol consecutiv

În acest an, țara noastră a avut o recoltă de peste 10 milioane de tone de grâu, în ușoară scădere, cu aproximativ 0,8%, faţă de producţia anului 2018. De remarcat este faptul că, în ultimii 12 ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană, producția de grâu la nivel național a avut un trend ascendent, de la trei milioane de tone de grâu în 2007 la zece milioane de tone de grâu, în 2019.

Potrivit statisticilor INS, media producției de grâu în anul 2019 a fost de 4,78 tone/ha, puțin mai redusă decât în ultimii doi ani, când s-au înregistrat 4,80 tone/ha (2018), respectiv 4,88 tone/ha (2017). „E o producţie bună, într-un an agricol dificil, datorită faptului că seceta de anul trecut nu a permis răsărirea în toamnă, iar grâul, în proporţie de 85% din suprafaţă, a răsărit în primăvară. Ca o caracteristică generală, se constată o uniformitate a producţiilor între judeţe, legată fiind de capacitatea fermierilor de a lucra terenul şi de condiţiile uniforme din punct de vedere al climei“, a declarat, pentru Agerpres, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

În prezent, cea mai mare suprafaţă cultivată cu grâu din România se află în judeţul Constanţa (aproape 200 de mii de hectare), unde anul acesta s-a obținut o producție medie de 5,08 tone/ha. Producția de grâu/ha cu randamentul cel mai crescut a fost obținută în judeţele Giurgiu – peste 5,80 tone/ha, Satu Mare – 5,70 tone/ha, Brăila şi Dolj, la egalitate,  cu 5,30 tone/ha. La polul opus, principalele pierderi au fost declarate în partea de răsărit şi în partea de sud-vest a ţării, survenite ca urmare a secetei din perioada însămânțării.

În ceea ce priveşte producţia totală de grâu, secară şi triticale, se observă o ușoară scădere a randamentului la hectar față de anul precedent, anul 2019 înregistrând 4,75 tone/ha comparativ cu anul 2018, când media a fost de 4,77 tone/ha.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente