Randamentele medii ale producției românești la grâu şi porumb, comparativ cu țările membre UE

România a înregistrat producții record de cereale în ultimii ani, dar în pofida producțiilor mari, statistica oferită de Comisia Europeană arată că România a obținut, în medie, pe total țară, un randament inferior celei europene.

Randamentul mediu la grâu – 4,79 tone/hectar. În UE – 5,63 tone/hectar

Randamentul mediu UE = 5,63 tone/hectar la producţia de grâu. Sursa: Comisia Europeană
Randamentul mediu obținut de România la producția de grâu comun în anul 2018 este de 4,79 tone/hectar, puțin sub media Uniunii Europene, care a înregistrat un randament mediu de 5,63 tone/hectar. În anul 2018, comparativ cu 2017, randamentul mediu la producția românească de grâu comun a scăzut cu 1,9%, în timp ce producția a crescut cu 1,1%, în condițiile majorării suprafeței cultivate cu 3,1%.
În anul 2017, faţă de 2016, randamentul mediu al producției de grâu a fost mai mare cu 23,9%, producția cu 19%, în condițiile în care suprafața cultivată a scăzut cu 4%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Pe primul loc în Uniunea Europeană, se află Irlanda cu 8,7 tone grâu/hectar, cea mai mare medie din UE, iar la polul opus este Portugalia cu un randament mediu de 2,3 tone/hectar, fără a lua în considerare Cipru, cu cel mai scăzut randament (1,7 tone/hectar), dar și cu condiții speciale.

Comisia Europeana solicita revizuirea cifrelor raportate

La producția de porumb România a înregistrat în anii trecuţi producții record, dar ancheta Comisiei Europene aflată în curs, pune aceste cifre sub semnul întrebării. Deocamdată, statisticile agricole europene ne oferă o serie de elemente privind randamentul mediu al producției de cereale.


La culturile de porumb, în pofida producțiilor mari din ultimii ani, statistica oferită de Comisia Europeană arată că România a obținut, în medie, pe total țară, un randament inferior celei europene.
Astfel, la recolta de porumb din anul 2018, randamentul mediu în România a fost de 7,79 tone/hectar, pe baza datelor comunicate de autoritățile române. Media europeană a fost de 8,35 tone/hectar. Cele mai eficiente producții au fost obținute de Spania – 10,8 tone/hectar, Austria – 10,1 tone/hectar, Grecia – 9,8 tone/hectar, Italia – 9,8 tone/hectar, Slovenia – 9,4 tone/hectar, Croația – 9,1 tone/hectar.
Suedia (4,19 tone/hectar), Regatul Unit (4,56) și Danemarca (5,7) se află în partea de jos a clasamentului.
Investigată de Comisia Europeană cu privire la suspiciunea că a raportat eronat datele privind producția de porumb din anii 2017 și 2018, România se prezintă în felul următor. La porumb, datele oficiale arată o creștere a randamentului producției, în anul 2018 față de 2017, cu 28,3%, la o producție cu 30,3% mai mare, în condițiile în care suprafața cultivată a crescut cu numai 1,6%, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
În anul 2017, comparativ cu 2016, randamentul pentru producția de porumb, comunicat oficial, a crescut cu 43,3%, producția cu 33,3%, în timp ce suprafața cultivată a scăzut cu 6,9%. Cifrele sunt surprinzătoare și, în mod justificat, Comisia Europeană a solicitat autorităților române revizuirea lor.
Producţiile de porumb obţinute de România în anii 2017 şi 2018 „sunt reale”, a declarat pentru Agerpres ministrul agriculturii, Petre Daea, ca răspuns formulat către Comisia Europene săptămâna trecută.
„Datele iniţiale privind producţiile de porumb obţinute de România în anii 2017 şi 2018 sunt reale. De fiecare dată suntem în corespondenţă cu Comisia Europeană. Este un exerciţiu de rutină şi sunt informaţii pe care le transmitem frecvent şi pe care ne punem de acord în aşa fel încât interpretarea să fie unitară şi cifrele care sunt comunicate de Institutul Naţional de Statistică să confirme realitatea producţiilor din România”, a spus Petre Daea.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.