Prelungirea restricțiilor la importurile din Ucraina

• A fost publicat Regulamentul UE care prelungește restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina.

Jurnalul Uniunii Europene din 5 iunie 2023 cuprinde Noul Regulament de punere în aplicare (UE) 2023/1100, care prelungește restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în cele cinci țări din vecinătatea Ucrainei care au semnalat Comisiei Europene perturbări ale pieței din cauza cantităților mari care intrau din Ucraina la prețuri mici, după ridicarea taxelor vamale.

Punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a produselor enumerate în anexa regulamentului, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică până la data de 15 septembrie 2023.

Această hotărâre a Comisiei Europene a fost adoptată în ciuda faptului că săptămâna anterioară, Ucraina a solicitat Comisiei să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricțiile temporare aplicate importurilor în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Prelungirea restricțiilor la importurile din Ucraina

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat la Bruxelles că, după ce Comisia Europeană a acceptat restricționarea importurilor din Ucraina pentru cele cinci state, sectorul agricol ucrainean a început să se confrunte cu mari dificultăți în ceea ce privește scoaterea cerealelor din țară.

Hotărâre adoptată deși Ucraina solicita ridicarea restricțiilor

„Suntem împotrivă și credem că nu este o acțiune corectă, a afirmat ministrul Solski. Făcând aluzie la cele cinci state est-europene afectate de liberalizarea importurilor ucrainene, a apreciat că „este normal să existe discuții între prieteni și membri ai aceleiași familii, dar a atras atenția și asupra faptului că Rusia ar putea să profite de situația creată.

Noul Regulament prelungește până la data de 15 septembrie 2023 restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în cele cinci țări din vecinătatea Ucrainei care au semnalat Comisiei Europene dificultățile cu care se confruntă.

Prelungirea restricțiilor la importurile din Ucraina

„Evaluarea a arătat că există în continuare blocaje logistice importante. În special, infrastructura din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia rămâne insuficientă pentru a face față creșterii bruște a traficului, îndeosebi la frontierele dintre Ucraina și statele membre respective. Echipamentele sunt încă necesare de urgență, iar capacitatea de depozitare este limitată, ceea ce duce la costuri logistice ridicate, existând, de asemenea, un risc ridicat ca statele membre afectate să nu dispună de capacități suficiente de depozitare”, precizează documentul publicat în Jurnalul UE.

„Este încă necesar să se asigure că grâul, porumbul, rapița (colza) și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina, toate în concurență pentru aceleași capacități de depozitare, sunt puse în liberă circulație sau plasate sub regim de antrepozitare vamală, de zonă liberă sau de perfecționare activă, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Studiu Eurostat – preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.