Pâinea se va scumpi din nou în acest an

• Pâinea se estimează că se va scumpi din nou în acest an, datorită costurilor de producție mai ridicate.

Pâinea va suferi o nouă scumpire conform estimărilor Ministrului Agriculturii, Petre Daea. Această scumpire este o consecință a costurilor de producție mai mari, inclusiv cele de obținere a recoltei de grâu. Ministrul Agriculturii afirmă că, pentru a putea să își acopere cheltuielile și pentru a putea să cultive în continuare terenurile agricole, fermierii vor vinde grâul la prețuri mai mari.

Pâinea se va scumpi

În cadrul unei conferințe de presă susținută în județul Bistrița-Năsăud, Petre Daea a declarat: „Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”.

Totodată, Ministrul Agriculturii le-a mulțumit fermierilor pentru eforturile depuse în acest an, afirmând că producția de grâu obținută este suficientă pentru a acoperi necesarul intern, precum și pentru a putea exporta o parte.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Piața de ciocolată este afectată de creșterea prețurilor

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente