Măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli adoptate

• Joi, 20.04.2023, Guvernul a adoptat măsura privind acordarea de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale.

În cadrul ședinței desfășurate joi la Guvern, s-a adoptat hotărârea de a acorda fermierilor un sprijin de urgență în valoare de 10 milioane de euro de la bugetul de stat, care se adaugă la cele 10 milioane de euro care vor veni de la Comisia Europeană.

Această măsură de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina și reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023.

După ședință, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat: „Este o măsură adoptată în sprijn de urgență pe baza unei scheme de susținere financiară care vizează acordarea unui grant producătorilor agricoli care sunt afectați de creșterea de importuri de cereale din Ucraina, schema respectând dispozițiile regulamentului de punere în aplicare a Uniunii Europene din 4 aprilie privind măsuri de urgență de sprijin pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, o valoare totală de 56,3 milioane de euro, valoarea acestui program, din care România primește 10,5 milioane euro.

Măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli

Un buget care este dublat prin intermediul Ministerului Agriculturii. Astfel, cei 20,1 milioane de euro vor fi acordați producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți a producției proprii de grâu din recolta anului trecut.

Beneficiarii sprijinului

Cine poate beneficia de acest sprijin de urgență? Producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite în conformitate cu OUG 44/2008, dar și producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare.

Plățile acestor sume se vor efectua până la data de 30 septembrie 2023, valoarea unitară a grantului urmând să fie stabilită de Agenția de Plăți pentru Agricultură (APIA).“

Măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Laptele de consum se ieftinește

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.