Criza cerealelor în centrul atenției

• Vineri, 21.04.2023, ministru Agriculturii Petre Daea s-a întâlnit la București cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, pentru a găsi împreună soluții în ceea ce privește criza cerealelor ucrainene care tranzitează România.

 Astfel, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la finalul discuţiilor cu omologul său din Ucraina, a declarat pentru Agerpres că mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în ţară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem şi confirmate la destinaţie.

Criza cerealelor în centrul atenției

„În privinţa tranzitului am socotit a face câteva lucruri, zic eu extrem de importante şi pe care le-am lucrat ieri cu specialiştii. Astăzi se validează prin semnăturile miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, întrucât nu ministrul Agriculturii este responsabilul tuturor măsurilor care se impun în acest domeniu.

Asta nu este o scuză ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţii deosebite când are ţara, că am văzut că am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a 2-a mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu. Şi cu privire la transport am stabilit aşa: să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu, mijlocului de transport, fie el feroviar, rutier şi dacă este posibil şi la barje să se procedeze la fel.

Mijloacele de transport în tranzit prin România vor fi sigilate

Sigiliul respectiv pus peste sau alături de sigiliu care există este siguranţa noastră că îl putem urmări şi va fi urmărit prin sistem şi confirmat la destinaţie că a ajuns sub un sigiliu neviolat. Pe elementele de detaliu care sunt de control, pe rutier, trebuie văzut despre ce este vorba de către celelalte instituţii ale statului, ale Ministerului Administraţie şi Internelor, vă vom da acel material, acele măsuri sub semnătura miniştrilor, în aşa fel încât să fie cunoscute”, a subliniat Petre Daea.

Criza cerealelor în centrul atenției

Ministrul Agriculturii a mai atras atenția și asupra situației cu care se confruntă România, având în vedere că statele vecine au interzis importurile din Ucraina. „În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru importul din Ucraina, mă aștept să apară în România o cantitate mai mare ca până acum, deci o situație mai dificilă pentru țară”.

Daea a precizat că România a luat măsuri în privinţa importurilor de cereale din Ucraina cu care omologul său a fost în acord: „ Semnalul pe care l-a avut Slovacia cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu a unei depăşiri a pesticidelor a fost un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare. Astfel, în privinţa importului, am luat următoarele măsuri pe care le-am comunicat, iar Mikola le-a apreciat ca fiind normale, corecte, în consonanţă atenţie cu legislaţia europeană şi nu altfel, şi anume: să prelevăm probe în vamă.

Produsele agroalimentare din Ucraina vor fi verificate 

Criza cerealelor în centrul atenției

Aici sunt două aspecte: sunt erori vamale în ţară şi acolo şi la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului în aşa fel încât să facem două lucruri bune: să nu aglomerăm intrările în graniţă, dar să ne şi asigurăm că produsul respectiv este în regulă, până acum am procedat la determinarea sau la prelevarea de probe la destinaţia produsului. De data aceasta am considerat că este corect aşa. Aceasta este măsura pe care am luat-o privind produsele care se importă. Atunci când comisia va hotărî să se oprească importul, lucrurile acestea se subînţeleg că vor dispărea, întrucât nu mai este cazul la produsele respective. Evident că sunt o serie întreagă de produse care intră, vom vedea decizia şi aşteptăm”.

Cei doi miniştri au convenit să comunice săptămânal asupra cantităţilor de produse de import şi a celor ieşite în tranzit pentru a nu exista interpretări pe cifre.

„Am stabilit împreună cu Mikola să avem o comunicare săptămânală asupra cantităţilor de produse ieşite în tranzit, ca şi de altminteri şi de import, pentru a avea toate datele din toate părţile. Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum, dar să ne asigurăm că există această exactitate a datelor şi nu începem să interpretăm fiecare pe cifra care ne convine.

Minstrul ucrainean mulțumit de eforturile României

Această comunicare o vom face în fiecare zi de luni cu datele la zi, de la începutul anului până la zi, şi apoi în fiecare săptămână cu datele pentru tranzit şi cât va fi import. O să dăm lămuriri şi elemente suplimentare, dar am socotit necesar să aşteptăm până în data de 25 să vedem ce hotărâre ia Comisia, după care ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă, pe o durată lungă de timp, întrucât România şi Ucraina sunt ţări mari producătoare de cereale, au în apropiere soluţia, care este marea.”

La rândul său, Mikola Solski a mulţumit ministrului  Daea pentru  „dialogul sincer şi constructiv”, iar poporului român pentru „susţinerea sinceră” pe care a simţit-o în ultimii doi ani.

„Situaţia în care ne aflăm acum necesită nişte hotărâri foarte rapide. Noi înţelegem că aceste hotărâri trebuie să fie confortabile pentru fermierii români şi pentru toată societatea românească. Săptămâna viitoare aşteptăm hotărârea Comisiei Europene şi cum deja a menţionat domnul ministru, noi vom avea încă o întâlnire.

Criza cerealelor în centrul atenției

Şi mulţumesc sincer domnului ministru pentru înţelegere şi pentru răbdare. Este clar că nici noi, nici voi, nu am fost iniţiatorii acestei situaţii, pe care a provocat-o doar agresiunea Rusiei, dar noi trebuie să ajungem la o hotărâre. Încă o dată mulţumesc domnului ministru şi tuturor le mulţumesc pentru posibilitatea de a avea o discuţie în continuare şi de a găsi o soluţie”.

Săptămâna viitoare, ministrul ucrainean Mikola Solski va veni din nou în România pentru o nouă rundă de discuţii pe acest subiect.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și : Interviu cu Mircea Ureche – Moara Cibin, grup Boromir

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente