Instabilitate continuă pe piața cerealelor

• Instabilitate continuă pe piața cerealelor. Fermierii și traderii asistă la fluctuații de preț nemaiîntâlnite până acum, datorate contextului global tensionat.

Fluctuațiile de preț la cereale creează emoții în rândul fermierilor și traderilor de cereale din întreaga lume. Cu resursele și logistica limitate din cauza conflictului armat Ucraina – Rusia, situația nu pare să se îmbunătățească prea curând.
La acestea se adaugă și surprinzătoarea decizie a fermierilor americani de a semăna cu 1 milion de hectare mai puțin porumb, conform raportului transmis de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). Același raport arată la soia o creștere de 0,89 milioane de hectare. Suprafața totală de porumb și soia însumând 73 de milioane de hectare, soia ar fi însămânțată pe 36,8 milioane de hectare.

Piața globală a grâului

Instabilitate continuă pe piața cerealelorStocurile actuale de grâu, la nivel mondial, conform datelor oferite de USDA, acoperă o aprovizionare de doar două luni și jumătate, aflându-se astfel la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani. Aceste calcule exclud China, care deține jumătate din stocurile globale de grâu și exportă cantități neglijabile.
Un fost membru în Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite declară pentru Successful Farming, portalul agricol american, că „Piața globală a grâului va rămâne foarte strânsă dacă nu avem o recoltă record de grâu în SUA și Europa.“

Decizie surprinzătoare a fermierilor americani

Cu toate că invazia Rusiei în Ucraina a determinat o continuă incertitudine la nivelul prețurilor cerealelor, fermierii americani nu au optat pentru extinderea suprafeței de grâu de primăvară. Contactați de către USDA, aproape 78.000 de fermieri au declarat că își vor reduce însămânțarea de grâu de primăvară cu 2%, însemnând 4,5 milioane de hectare.
Dakota de Nord, principalul stat american pentru grâul de primăvară, își reduce suprafețele însămânțate cu 5% față de nivelul din 2021.
Datele adunate de către USDA semnalează că 69% din suprafața cu grâu de toamnă este afectată de secetă, mai ales în câmpiile centrale și sudice, precum și în nord-vestul Pacificului.

Transport dificil al cerealelor din Ucraina

Optând pentru exportul cerealelor pe calea ferată, Ucraina întâmpină probleme în găsirea vagoanelor potrivite transportului de cereale la granița de vest a țării. APK-Inform declară că traderii caută la ora actuală rute alternative de transport, dat fiind că porturile de la Marea Neagră sunt blocate de conflictul armat cu Rusia.
„Comercianții continuă să caute modalități de a devia exporturile către UE pe calea ferată sau prin porturile românești. Dar principalul obstacol rămâne costul ridicat”, afirmă specialiștii APK-Inform. Livrarea cerealelor ucrainene în portul Constanța se ridică la 120 – 150 de euro pe tonă, în vreme ce, înainte de război, comercianții plăteau în jur de 40 de dolari pentru a transporta cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Exportul cerealelor ucrainene prin portul Constanța

Instabilitate continuă pe piața cerealelorMinisterul Agriculturii din Ucraina a declarat că se poartă în prezent discuții cu România pentru a-și expedia exporturile agricole prin portul Constanța. Se pare că totuși, potrivit APK-Inform, prețurile cerute pentru grâul ucrainean pe piața de export au început să scadă.
În săptâmâna 28.03.2022-03.04 2022, oferta pentru orzul furajer a crescut cu o medie de 5 USD/tonă la 375-405 USD/tonă FOB Marea Neagră, cu livrare în iulie-august.
Prețurile pentru grâul ucrainean cu 12,5% și 11,5 % proteină, au scăzut cu 20-25 USD/tonă, ajungând la 415-435 și 405-425 USD/tonă FOB Marea Neagră, cu livrare în aprilie.
Prețurile la recolta nouă de grâu au scăzut cu 10-30 USD/tonă, până la 360-390 și 350-385 USD/tonă, cu livrare în iulie-august.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Securitatea alimentară mondială discutată la Summitul NATO de la Bruxelles

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente