Inflația în ușoară scădere, prețurile continuă să crească

• Inflația a fost în ușoară scădere în luna octombrie, conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică.

Datele Institutului Național de Statistică publicate vineri, 4.11.2022, demonstrează că rata anuală a inflației a scăzut la 15,32% în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, când cifrele arătau 15,88%. Acest trend nu este urmat însă de prețuri: la produsele alimentare, prețul a fost în creștere cu 20,58%, la cele nealimentare cu 14,37%, iar serviciile s-au scumpit cu 8,31%. Cele mai mari scumpiri, raportate la cifrele înregistrate în luna octombrie 2021, au fost la zahăr, cu o creștere de preț de 62%, la ulei, cu 43% și la gaze cu 40%. Produsele de morărit s-au scumpit cu 34,68%, iar pâinea cu 26,94%.

Comunicatul Institutului Național de Statistică subliniază: „Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%.”

Într-un comunicat de presă lansat marți, 8.11.2022, Banca Națională a României anunță cele mai recente date și informații privind situația economică actuală. Potrivit documentului „rata anuală a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 și se accentuează ulterior, rămânând totuși la capătul orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.“

Inflația

Raportul BNR asupra inflației

Același document indică și o „cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări însă probabil considerabil avansul în trimestrul III, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat. “

BNR semnalează că aceste incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, sunt adâncite atât de impactul prognozat și de durata schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili, cât și de escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe impuse Rusiei.

„Incertitudini și riscuri majore sunt asociate însă și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de creștere a costului finanțării, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu impact asupra parametrilor bugetari. Din această perspectivă, importante sunt caracteristicile următoarei rectificări bugetare din acest an, precum și coordonatele proiectului de buget pentru 2023.“ spune raportul Băncii Naționale a României.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente