Facilități fiscale pentru domeniul agriculturii și industriei alimentare

• În data de 13.04.2022, Parlamentul României a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018.

În urma adoptării acestei Legi, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale declară: „În toate întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții fermierilor și operatorilor din industria alimentară, păstrarea forței de muncă specializate a reprezentat de fiecare dată un punct central al dialogului. Prin adoptarea acestui act normativ, inițiat împreună cu colegii mei parlamentari, venim cu soluțiile așteptate de cei care activează în aceste domenii vitale pentru securitatea alimentară a României”.
Această lege aduce facilități fiscale persoanelor ce lucrează în domeniul agriculturii și industriei alimentare, facilități similare celor acordate angajaților din domeniul construcțiilor.

Principalele măsuri instituite de Legea din 13.04.2022

Măsurile instituite de Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind adoptarea unor acțiuni în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene sunt după cum urmează:

1. Scutirea de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, de la plățile aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și reducerea cu 3,75% a  cotei contribuției de asigurări sociale.

2. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru de 167 ore/lună.

3. Angajații vor beneficia de drepturile acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, de sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concediu și indemnizație de asigurări de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă.

4. Perioadele lucrate în sectorul agricol vor constitui stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitatea temporară de muncă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: ONU avertizează: Creștere de cel puțin 20% a prețului la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.