Uleiul de floarea soarelui este posibil să se scumpească din nou

• Uleiul de floarea soarelui este posibil să sufere o nouă scumpire datorită secetei extreme care a afectat culturile.

Vremea nefavorabilă din ultima perioadă a afectat major producția de floarea soarelui la nivelul întregii Europe. Seceta a făcut ca și producția de ulei de măsline din Spania, Italia și Grecia să scadă, în consecință prețul uleiului de măsline se va majora și el. La acestea se adaugă și faptul că, din cauza războiului, liderul mondial la cultura de floarea soarelui, Ucraina, nu-și poate exporta eficient recolta. Acest lucru va influența piețele internaționale și, în consecință, se va reflecta și în prețul uleiului.

La nivelul României, în mai multe zone, culturile de floarea soarelui au fost compromise din cauza secetei. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă într-o conferință de presă: „O producție mai mică, reduce și cantitate de ulei. Să fim extrem de atenți și în același timp prevăzători, pentru că nu ai de unde să știi ce îți aduce ziua de mâine.“ Chiar dacă oficialii nu vorbesc despre o criză iminentă a uleiului, este evident că recolta de floarea soarelui românească este mai slabă ca în anii precedenți.

Dr. Ing. Dumitru Manole, președintele Asociației pentru Cultura Florii-Soarelui declară pentru știrile ProTv: „ Datorită acestei secete pedologice și atmosferice prelungite, nivelele de producție au stat și stau sub impactul acestor schimbări climatice.“

Prețul uleiul afectat de contextul internațional

Prețul uleiului va depinde însă în continuare de contextul internațional, exporturile ucrainene fiind principalul factor decisiv în această situație. Și România este un exportator important de floarea soarelui, iar prețul crescut de tranzacționare a semințelor pe piețele internaționale ar face din vânzarea recoltei la export o afacere avantajoasă.

Marile companii producătoare din industria alimentară au anunțat deja înlocuirea temporară a uleiului de floarea soarelui cu alte variante de ulei vegetal. Nicoleta Tupiță, manager de companie multinațională din industria alimentară ne spune că: „Uleiul de floarea soarelui în această perioadă va fi înlocuit temporar cu alte tipuri de ulei vegetal, cu proprietăți asemănătoare, cum e uleiul de rapiță sau de uleiul de palmier din surse sustenabile. La dulciuri vorbim de înlocuirea lecitinei din uleiul de floarea soarelui pentru că și pentru aceasta există un deficit.”

Uleiul de floarea soarelui

Într-o situație similară se află și recoltele de porumb. Analiștii se așteaptă la cea mai mică recoltă de porumb a UE din ultimii 15 ani. Conform firmei de consultanță Strategie Grains, seceta severă ar urma să reducă recolta de porumb a Uniunii Europene cu 10 milioane de tone, până la 55,4 milioane de tone. Noua estimare publicată joi 18.08.2022, este cu 15% mai mică față de estimările publicate în luna iulie pentru anul comercial agricol 2022-2023, care erau de 65,4 milioane de tone.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Seceta determină creșterea prețurilor la cereale

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.