România a câștigat peste 10 premii la Olimpiada Culinară de la Stuttgart

În perioada 14-19 februarie a avut loc cea mai importantă competiție gastronomică la nivel mondial, Olimpiada Culinară de la Stuttgart. România a fost reprezentată de patru echipe: două naționale (juniori și seniori) și două regionale (Hotel Belvedere, Braşov și Casa Boierului din Deal, Buzău). După multe ore de muncă, atât în cadrul antrenamentelor, cât și în timpul probelor propriu-zise, echipele noastre s-au întors acasă cu 13 premii.

Olimpiada de la Stuttgart a adus în atenția tuturor tehnici noi de gătire și de prezentare a preparatelor. În plus, gustul a fost cel care a contat în proporție de 40%. Nu în ultimul rând, disciplina, lucrul în echipă și, bineînțeles, pasiunea pentru gastronomie au fost ingredientele fără de care performanța nu ar fi fost posibilă. Peste 25.000 de vizitatori au participat la Olimpiada Culinară IKA, iar la capitolul „cifre care impresionează” chef Cornelia Ghișoi, membră a Echipei Regionale Brașov „Restaurant Belvedere”, ne-a oferit mai multe detalii: „A fost un adevărat spectacol culinar, având ca protagoniști peste 2.000 de bucătari din peste 60 de țări. S-au pregătit aproximativ 7.000 de meniuri și au fost necesare 9.000 de tacâmuri, 10.000 de farfurii, 20.000 de ouă, 1.000 kg. de carne, 1.200 kg. pește și peste 5.000 de kg. de legume. Poate că sunteți impresionați de aceste cifre, dar acesta este adevărul. Anul acesta s-a încercat să se folosească absolut tot ceea ce am dus acolo sau ceea ce am cumpărat. S-a jurizat inclusiv acest lucru, risipa alimentară”. „Competiția a impus lucrul timp 40 de ore consecutive. 40 de ore de nesomn. A fost greu, dar până la urmă am avut tăria și disciplina de a trece peste.” a mai adăugat Chef Daniel Buzea, membru al aceleași echipe regionale.

Echipa regională din Braşov a adus cele mai multe medalii României. Povestea creată în jurul fiecărui preparat a impresionat juriul. În plus, caracterul național al elementelor incluse în probele de concurs au făcut diferența: materie primă românească (păstrăv, vânat, branză de capră sau de oaie), uniforme cu trese, cusute și brodate în țară, veselă de lut realizată de un meşter de lângă Braşov.

Clasamentul general

Organizată din 4 în 4 ani, Olimpiada Culinară IKA este o ocazie unică de a-i admira pe cei mai talentați bucătari ai lumii și de a gusta preparatele lor. Competiția este structurată în probe de echipă și probe individuale, totul desfășurându-se într-o bucătărie de 7/7 metri, îngrădită cu pereți transparenți, astfel încât publicul și juriul să poată observa și cel mai mic detaliu. Rezultatele celor trei zile de competiție s-au concretizat într-un clasament general, în care România și-a regăsit găsit locul la mai multe categorii. Lupta pentru titlul cel mare s-a dat între Norvegia și Suedia. La categoria „NATIONAL TEAMS”, podiumul a fost ocupat de Norvegia, (locul 1), Suedia (locul 2) și Islanda (locul 3), în timp ce la categoria „JUNIOR NATIONAL TEAMS” echipa Suediei a fost câștigătoare, urmată de Norvegia (locul 2) și Elveția (locul 3). În topul general, Echipa de Seniori a României s-a clasat pe locul 24 (din 29 de echipe participante), iar Echipa de Juniori s-a clasat pe locul 20 (din 24 de echipe participante). Competiția a fost foarte strânsă, un sigur punct câștigat de o anumită echipă putând să răstoarne întreaga situație.

Echipa de Seniori a Norvegiei,
Foto: Echipa de Seniori a Norvegiei, Olimpiada Culinară IKA 2020
Echipa de Juniori a Suediei
Foto: Echipa de Juniori a Suediei, Olimpiada Culinară IKA 2020
Rezultatele obținute de participanții români

România a câștigat 13 medalii, 6 la nivel de echipă și 7 la individual. În plus, un român stabilit în Statele Unite ale Americii a câștigat o medalie de bronz.

Echipa Națională de Seniori, categoria „NATIONAL TEAMS” (Antrenor: Ciprian Nicolescu, Manager echipă: Laurențiu Mata):
Componență: Dragoș Bercea (căpitan), Daniel Nistor, Laurențiu Hairadin, Alin Barabancea, Bogdan Cozma, Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Irinel Eparu, Flavian Dobre
• medalie de bronz (locul 3) la proba Restaurantul Națiunilor
• mențiune (locul 4) la proba Chefs Table

Echipa Națională de Bucătari Seniori

Echipa Națională de Juniori, categoria „JUNIOR NATIONAL TEAMS” (Antrenor și manager echipă: Paul Siserman):
Componență: Emanuel Mocan (căpitan), Dadiana Munteanu, Alin Vădan, Mihai Dragomir, Ștefan Alexandru, Paul Antohi
• medalie de argint (locul 2) la proba Restaurantul Națiunilor
• medalie de bronz (locul 3) la proba IKA Buffet

Echipa Națională de Bucătari Juniori

Echipa Culinară Regională Brașov „Restaurant Belvedere”, categoria „REGIONAL TEAMS”:
Componență: Ioan Florescu (căpitan), Cornelia Ghișoi, Ioan Popa, Cristina Ciobanu, Daniel Buzea, Sabina Gabor, Paul Holhoș, Corina Balazs
• medalie de argintEchipa Culinară Regională Brașov Restaurant BelvedereEchipa Regională „Casa Boierului din Deal”,categoria „REGIONAL TEAMS”:
Componență:
Cerasela Lungu (căpitan), Cecilia Ene, Vera Maxim, Ionuț-Cătălin Arsene, Flavius Afilipoaie, Florin Popa, Paul Ionuț Secară
• medalie de bronz

Echipa Regională Casa Boierului din Deal

Individual:
• Cornelia Ghișoi – 2 medalii de argint Culinary Art
• Ioan Florescu – medalie de argint Culinary Art
• Cristina Ciobanu – medalie de argint Pastry Art
• Gigel Ciutacu – medalie de bronz Culinary Art
• Vasile Spânu – medalie de bronz Culinary Art
• Farkas Ferenc – medalie de argint pentru creaţie artistică din aluat de pâine „Dracula, între istorie şi ficţiune
• Alin Gavril, român stabilit în SUA – medalia de bronz Culinary Art

Îi felicităm pe toți membrii delegației României pentru reușita lor!

Următoarea competiție internațională pentru care se va pregăti echipa națională este Cupa Mondială de la Luxembourg 2022.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.