Zahărul s-a scumpit în septembrie, comparativ cu august

Prețul zahărului a crescut cu mai mult de 10%

Zahărul s-a scumpit peste 10% în septembrie, comparativ cu luna august, conform informațiilor furnizate de Consiliul Concurenței în aplicația Monitorul Prețurilor pentru Alimente. Dacă în luna august un kilogram de zahăr costa 3,15 RON, în perioada 1-14 septembrie prețul a ajuns la aproximativ 3,60 RON/ kg.

Pe de altă parte, unul dintre prețurile care a înregistrat o scădere în această perioadă a fost cel al făinii. Prețul a fost mai mic cu 4,74% în luna septembrie față de august.

Monitorul Prețurilor pentru Alimente, lansat în luna octombrie 2019 de Consiliul Concurenței, permite consumatorilor să identifice magazinele din zona în care se află, magazinele în care sunt disponibile produsele pe care doresc să le achiziționeze, precum și prețurile practicate de acestea. Principalul scop al aplicației este de a crește concurența pe piața alimentelor și de a ieftini produsele.

Producția de zahăr este influențată de evoluția pandemiei

Analiștii au opinii diferite în ceea ce privește producția de zahăr din următoarea perioadă.

trestia de zahar

Pe de-o parte, se crede că industria zahărului se va confrunta cu un surplus, deoarece Brazilia – cel mai mare producător mondial va alege să producă mai mult zahăr, la un preț ridicat, în loc de bioetanol mai ieftin. Din cauza pandemiei a fost diminuata cerea de etanol în Brazilia, motiv pentru care procesatorii au decis să se concentreze pe producția de zahăr. „Mizăm pe o reducere a consumului cu peste trei milioane de tone în acest an și pe revenirea zonei de centru-sud din Brazilia spre o producție de trestie destinată mai mult producției de zahăr. Toate aceste modificări au pus capăt viziunii referitoare la un deficit pe care o aveam la începutul anului”, a spus Raissa Cury Pires da Silva, director de cercetare la firma de trading ED&F Man.

Pe de altă parte, unii specialiști prognozează un deficit pentru următorul sezon, motivul fiind că cererea este mult mai mică decât de obicei. Potrivit estimărilor analiștilor de la S&P Global Platts, pandemia a redus cererea de zahăr cu 2,5 milioane de tone în ultimul sezon, comparativ cu prognozele de dinainte de COVID-19. Sectorul cofetăriei, de exemplu, s-a confruntat cu o perioadă dificilă, deoarece vânzarea deserturilor a fost foarte slabă în primăvara și vara acestui an. Așadar, a scăzut producția și implicit consumul de zahăr.

În concluzie, evoluția industriei zahărului în următoarele luni este în strânsă legătură cu dinamica pandemiei de coronavirus. Producția de zahăr și cererea vor fi cei mai importanți factori care stau la baza stabilirii prețului.

Citește AICI un articol complet despre istoria zahărului – Zahărul, istoria aurului dulce.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.