Uleiul de gătit – aprovizionare mondială defectuoasă

• Pe fondul continuării războiului din Ucraina, se accentuează problemele în aprovizionarea cu ulei de gătit la nivel mondial.

Problemele în aprovizionarea cu ulei de gătit la nivel mondial continuă să se adâncească în urma deciziei Indoneziei de a interzice exporturile de ulei. La două luni de la începerea conflictului armat ruso-ucrainean, în urma căruia, global, ne confruntăm cu sincope în asigurarea necesarului alimentar de bază la nivelul anumitor state, această decizie vine ca o lovitură puternică pentru piețele mondiale, anunță Agerpres.
Indonezia a luat această decizie de a interzice exporturile de ulei de gătit pe fondul problemelor de aprovizionare la nivel local, dar și ca urmare a creșterii prețurilor. În condițiile în care Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat ulei la nivel global, și deține o treime din exporturi pe piața mondială de ulei vegetal, iar China și India, cele mai populate două țări ale lumii, sunt printre principalii cumpărători de uleiuri vegetale indoneziene, livrările de ulei de gătit din Indonezia vor fi imposibil de înlocuit.

Cotațiile la bursa de mărfuri în creștere

Anunțul privind interzicerea exporturilor de ulei de gătit din Indonezia, făcut vineri, 22 aprilie 2022, a ridicat cotațiile futures la uleiul de soia, la maxime istorice.
În Marea Britanie, unele supermarketuri au limitat deja cumpărăturile la anumite tipuri de ulei de gătit, precum cel de floarea soarelui, rapiță, sau cel de măsline.
Dacă în țările dezvoltate această situație va avea ca efect creșterea prețurilor la alimente, în țările în curs de dezvoltare, care depind de importurile de ulei de gătit din Indonezia, cum este India, impactul va fi resimțit puternic de către populație. Uleiul de palmier indonezian este folosit ca alternativă mai ieftină la cel de soia, floarea soarelui sau canola.

Cererea de uleiuri vegetale rămâne ridicată

Prețurile uleiului vegetal la nivel mondial a atins maxime istorice pe piețele de tranzacționare în urma războiului din Ucraina. Fiind perturbate livrările de ulei de floarea soarelui, a crescut cererea la nivel global pentru alte tipuri de ulei vegetal.
De anul trecut, prețurile la uleiul de palmier pe piețele asiatice a crescut cu 50%, iar în Europa, prețul la uleiul de rapiță s-a majorat cu 55%.
Cu toate acestea cererea de uleiuri vegetale pe piețele internaționale își păstrează trendul ascendent, deoarece reprezintă o componentă de bază în dieta locuitorilor unor țări precum India, Pakistan sau Bangladesh.
Astfel interzicerea exporturilor de ulei de gătit din Indonezia alimentează creșterea îngrijorărilor cu privire la costul alimentelor și crizele de aprovizionare. Pe de altă parte, dacă va continua războiul ucrainean, este posibil ca decizii de acest gen să fie luate și de către alte state, pentru a-și proteja resursele interne.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Facilități fiscale pentru domeniul agriculturii și industriei alimentare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente