UE va deveni cel mai mare producător de grâu din lume

• Date transmise de site-ul agriland.ie, citat de Agerpres, arată că Uniunea Europeană va deveni în curând cel mai mare producător de grâu din lume.

În același timp, în Europa și la nivel mondial, suprafaţa cultivată cu cereale ar urma să scadă. Pentru cererea de cereale se prognozează o scădere pe plan global în următorul deceniu, comparativ cu cel precedent, în urma diminuării cererii pentru furaje, biocombustibili şi a altor utilizări industriale. Îmbătrânirea populației și o modificare a preferințelor comsumatorilor va determina scăderea cererii de cereale și pentru Europa Occidentală în perioada următoare.

Aceste date sunt prezentate în cel mai recent raport privind perspectivele agriculturii în perioada 2023-2032 publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În condiţiile în care orice creştere a producţiei este reglementată prin politicile privind sustenabilitatea mediului, pentru Europa Occidentală se prevede o scădere a suprafeței cultivate cu cereale, și nu numai. Același fenomen este prevăzut să se extindă și asupra suprafeţelor folosite pentru fructe, legume şi alte culturi.

Pe de altă parte, UE ar urma să devină cel mai mare producător de grâu din lume până în 2032, depăşind China, unde, în urma declinului populaţiei, va fi redusă suprafaţa cultivată.

UE-cel mai mare producător de grâu

Creștere limitată a comerțului în regiunea mării Negre

Deşi exporturile ar urma să fie sub volumele record din 2019 şi 2022, Uniunea Europeană, al doilea exportator de grâu din lume, va fi responsabilă pentru 17% din comerţul global în 2032. Raportul arată că UE îşi va menţine cota de piaţă chiar dacă în regiunea Mării Negre creşterea va fi limitată.

Până în 2032, ponderea exporturilor principalilor cinci exportatori de porumb (SUA, Brazilia, Argentina, Ucraina şi Rusia) va reprezenta 88% din totalul comerţului.

Un procent de 78% din comerţul global până în 2032 va fi acoperit de principalii cinci exportatori de cereale grosiere – UE, Australia, Rusia, Canada şi Argentina.

Pentru anul 2023, un procent de 41% din totalul de cereale produse la nivel global va fi consumat de oameni, 37% va fi utilizat pentru hrănirea animalelor, iar restul de 22% are ca destinație biocombustibili şi alte utilizări.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Studiu Eurostat – preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.