Statele UE care au suspendat importurile ucrainene criticate

• Statele UE afectate de afluxul de produse agricole din Ucraina și care au luat decizia de a suspenda temporar importurile ucrainene, în special cele de cereale, sunt criticate de unele state membre UE.

Marți, 25.04.2023, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Luxemburg și care a reunit miniștrii agriculturii din state membre ale Uniunii Europene, reprezentanții Franței, Finlandei și Letoniei și-au manifestat dezaprobarea față de decizia unor state est-europene de a suspenda importurile agricole ucrainene.

Ministru francez, Marc Fesneau, citat de Agerpres, a declarat: „Trebuie să avem o poziție comună. Solidaritatea este comună și pozițiile asupra pieței trebuie să fie comune. Nu poate fi o solidaritate care să se exprime în numele celor 27 pentru cele cinci sau șase țări care pot fi afectate și, în același timp, ca unele state din interiorul acestui pachet să ia decizii unilaterale fără ca aceste decizii să fie luate la nivel european“.

State UE criticate

Astfel, decizia Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Bulgariei de a interzice temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene a fost aspru criticată în cadrul întâlnirii.

Ministru francez, luând în discuție măsurile luate deja la nivelul Comisiei Europene, spune că, în primul rând, ar trebui investigat ce s-a făcut cu cele 56,3 milioane de euro acordate deja și să se stabilească ce se va face cu al doilea pachet de 100 de milioane de euro, înainte ca Franța să ia o poziție oficială cu privire la acest subiect. Cere în același timp analizarea sectoarelor agricole în întreaga Uniune Europeană, nu doar a celor din statele vecine cu Ucraina, pentru a se stabili gradul de afectare datorat situație conflictuale.

Unitatea UE pusă la îndoială

Ministru agriculturii din Finlanda, Antti Kurvinen, a adăugat și el că interdicțiile unilaterale la importurile produselor agricole ucrainene nu reprezintă calea corectă. „Aceste restricții pot pune la îndoială unitatea UE în sprijinirea Ucrainei și mă tem că asta va consolida mesajele și narativul Rusiei despre război.“

State UE criticate

Ministrul leton, Didzis Smitz, semnalează situația dificilă la nivelul statului pe care îl reprezintă, privind importurile de ouă și păsări de curte din Ucraina, declarându-se împotriva planului Comisiei Europene de a autoriza doar tranzitul produselor agricole din Ucraina prin cele cinci state cele mai afectate. Totodată cere ca rezerva de criză a UE să fie folosită pentru toate țările afectate de conflictul armat, inclusiv pentru Letonia.

Ca răspuns la afirmațiile acestora, ministrul maghiar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că atât Ungaria cât și alte state est-europene doresc să mențină până la sfârșitul anului 2023 interdicția temporară asupra importurilor de produse agricole ucrainene: „Am dori ca Comisia să ne accepte măsurile, întrucât dorim să le menținem până la sfârșitul anului, astfel încât să le permitem fermierilor noștri să culeagă și să stocheze recolta.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Măsuri suplimentare privind afluxul de cereale ucrainene

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente