Sorbatul de calciu – interzis

• Potrivit unui anunț făcut de Comisia Europeană, sorbatul de calciu va fi interzis în Uniunea Europeană din cauza lipsei datelor privind siguranța sa în consum.

Sorbatul de calciu, cunoscut și sub numele de sare de calciu, este un conservant artificial, sub forma de pulbere cristalină albă și este utilizat cu scopul de a prelungi perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva mucegaiurilor şi a ciupercilor. Este folosit într-o gamă largă de alimente inclusiv produse de panificație şi specialităţi de panificaţie, dulcețuri, fructe și legume proaspete, brânzeturi, carne, băuturi răcoritoare etc.

Șase luni pentru eliminarea conservantului artificial din alimente

Prezentul regulament urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Producătorii de alimente din toate statele membre vor avea la dispoziție șase luni după intrarea în vigoare, pentru a elimina conservantul din produsele lor, specifica FoodNavigator.

Începând din 2015, oamenii de știință din cadrul EFSA (European Food Safety Authority), au reevaluat sistematic toți aditivii alimentari autorizați înainte de luna ianuarie 2009. În cazul sorbatului de calciu (E 203) nu s-a putut stabili un nivel acceptabil de admisie zilnică (ADI) din cauza lipsei datelor.

„Fără aceste date, autoritatea nu poate finaliza reevaluarea siguranței sorbatului de calciu ca aditiv alimentar și în consecință, nu se poate determina dacă substanța respectivă îndeplinește condițiile […] pentru a fi inclusă pe lista cu aditivii alimentari aprobați”, se arată în proiectul de regulament.

„Prin urmare, este adecvat să se elimine sorbatul de calciu (E 203) din lista Uniunii cu aditivii alimentari aprobați”.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.