Semnale pozitive privind prețul alimentelor la nivel mondial

• În ultima perioadă, vremea favorabilă din câmpiile Europei și perspectiva recoltelor record de grâu din regiune țin sub control prețurile alimentelor la nivel mondial, informează agenția Bloomberg.

În timp ce Africa de Nord și cele două Americi se confruntă cu fenomenele meteo extreme ce provoacă pagube culturilor agricole, Europa se bucură de o vreme favorabilă, cu o influență benefică asupra prognozelor de recoltare.

După ploile abundente din primăvară, culturile de grâu, atât în nordul, cât şi în estul Europei, sunt într-o situaţie foarte bună. Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grâu au compensat efectele secetei din alte regiuni cultivatoare de grâu, dar și deficitul de aprovizionare provocat de conflictul ruso-ucrainean.

Acest lucru a dus la înjumătăţirea cotaţiilor faţă de valorile record de anul trecut, fiind și un semnal de bun augur pentru reducerea costurilor cu importurile de alimente şi, implicit, ţinerea sub control a inflaţiei. Cu toate acestea, multe depind de cum va fi vremea în luna iunie, iar rezervele mondiale reduse întrețin îngrijorările din piețele de profil.

Semnale pozitive privind prețul alimentelor

Pentru moment, Departamentul american al Agriculturii (USDA) prognozează că o recoltă mare în Europa ar putea duce producţia mondială de grâu la cifre record pentru sezonul agricol 2023-2024. Peste 90% din culturile de grâu ale Franţei sunt considerate a fi într-o stare „bună” şi „foarte bună”, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Iar producţia totală a blocului comunitar se estimează că ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.

Situația meteo va avea o influență majoră în perioada imediat următoare

Pentru România, analiştii de la Agritel prognozează că producţia de grâu ar putea creşte cu 13%, revenindu-şi după seceta de anul trecut. În Uniunea Europeană recoltatul grâului începe în jurul lunii iulie, ceea ce înseamnă că situația meteo din următoarele săptămâni va avea o importanță majoră.

În acest context, dacă UE sau Rusia se vor confrunta cu evoluţii meteo neaşteptate, acest fapt va avea conotații importante. Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare, nivelul precipitaţiilor în acest an fiind la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, iar unele câmpuri nu mai pot fi folosite decât pentru păşunatul animalelor.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a creat mari probleme, în condiţiile în care diminuarea profiturilor şi perturbarea exporturilor i-au forţat pe fermieri să reducă suprafeţele însămânţate. Analiștii avertizează totodată că stocurile mondiale de grâu vor scădea pentru al patrulea an la rând, ceea ce creează pe viitor riscul unei relansări a preţurilor.

Semnale pozitive privind prețul alimentelor

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: România – al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu din UE.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.