România, rating „excepțional” pentru recolta agricolă din 2021

• Româna a primit ratingul „excepțional” pentru producția agricolă din acest an. Producţia de grâu se estimează să ajungă la 12 milioane de tone anul acesta, un nivel record.

Clubul Fermierilor Români a anunțat că, pe 28 iulie 2021, GEOGLAM  a emis un raport privind culturile la nivel global și a plasat producția agricolă din România, din acest an, la nivelul „excepțional” (VEZI AICI). România este singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional (ceea ce presupune că toate culturile de pe tot teritoriul României au primit acest rating).

GEOGLAM  (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este un organism internațional care monitorizează culturile agricole la nivel planetar şi generează prognoze de recoltă printr-un sistem de sateliți la nivel mondial.

Un moment de referință pentru România

„Putem considera că acesta este un moment de referință pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel „Excepțional” readuce în atenția lumii potențialul agriculturii din țara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conștientizare și recunoaștere a rolului și contribuției fermierilor în asigurarea siguranței alimentare”, a declarat, conform economica.net, Cezar Gheorghe, analist consultant la Clubul Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale.

Producţia de grâu se estimează să ajungă la 12 milioane de tone anul acesta, un nivel record.

Pe de altă parte la sfârşitul lunii iulie estimările arătau că producţia de grâu ar putea ajunge la un nivel record de 12 milioane de tone, adică 2,3 miliarde de euro, cu randamente mai ridicate în vestul ţării şi cu producţii bune în celelalte zone. Până la acea dată grâul se recoltase de pe jumătate din suprafaţa cultivată, de peste un milion de hectare.

„S-a recoltat circa 51% din suprafaţa cultivată cu grâu până la acest moment“, relatau reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru ZF. Suprafaţa totală însămânţată cu grâu în toamna anului trecut a fost de aproape 2,2 milioane de hectare, România situându-se pe locul patru în UE, după Franţa, Germania şi Polonia. Antreprenorii din agrobusiness apreciază că producţia de grâu în regiunea de vest a ţării ar putea fi foarte bune, de 7 tone/hectar, în medie. Mai mult, susţin că grâul recoltat până acum este de o calitate foarte bună, 70% fiind grâu de panificaţie şi 30% fiind grâu furajer.

În centrul ţării, în Transilvania, primele producţii de grâu sunt medii, de 4,5-5 tone/hectar. În partea sud-estică a României producţiile sunt bune, dar nu au atins aşteptările marilor cultivatori, situându-se la nivelul de 5-5,5 tone/hectar, relatează Ziarul Financiar.

Recolta record de grau

România, cel mai mare exportator de cereale al momentului din UE

Pe de altă parte, în primele cinci săptămâni ale anului comercial 2021-2022, România a trimis peste granițele UE cea mai mare cantitate de cereale dintre statele membre UE. Este vorba de aproximativ 1 milion de tone de cereale, fiind astfel cel mai mare exportator la momentul de față, potrivit datelor Comisie Europene. Al doilea cel mai mare exportator, Franța, a trimis peste granițe puțin peste 300.000 de tone. Cel mai mult am exportat orz – 537.700 de tone și grâu– aproximativ 430.000 de tone, la care s-au adăugat peste 41.300 de porumb.

Prețuri cu peste 20% mai mari față de 2020

În ceea ce privește evoluția prețurilor, scrie economica.net, debutul anului comercial a însemnat intrarea pe un trend descendent, ca și în celelalte state, după o perioadă preponderent de creștere în care prețul FOB din portul Constanța a ajuns și la 244 de euro tona. Cu un an în urmă, prețul mediu la grâul pentru panificație era de 170 de euro/tona. La grâul furajer, prețul mediu DEPSILO a fost la jumătatea lui iulie de 176 euro în Oltenia. În ceea ce privește porumbul, prețul mediu din portul Constanța era în 22 iulie de 256 de euro tona, iar în Oltenia (preț DEPSILO), la sfârşitul lunii iulie, de 175 de euro/ tona.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.