România – mare importatoare de produse agroalimentare

• România importă cantități mari de produse agroalimentare din Germania, Ungaria și Polonia.

Marți, 22.11.2022, în cadrul conferinței dedicate industriei bancare și financiare la „Bucharest Leaders’ Summit: Emerging challenges of the future”, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), afirmă că odată cu importurile de produse agroalimentare, România importă și inflația.

Acesta declară: „Eu aş dori să pun în discuţie – şi poate e loc de o dezbatere foarte largă – cât importă România inflaţie, cel puţin pe produsele agricole, în contextul în care ne aflăm. Poate găsim soluţii să nu mai avem o asemenea problemă într-o perioadă următoare, mai ales că nu este o problemă pe care o putem rezolva de pe o zi pe alta.“

Tudorel Andrei compară inflația pentru produsele agroalimentare din țările dezvoltate, cu cea din România. Cifrele pentru țara noastră arată un procent de peste 20% inflație pentru produsele agroalimentare. Președintele INS oferă totodată și exemple de produse, relevante pentru dependența României de aceste importuri. Astfel raportul dintre import și producție arată după cum urmează: pentru dulciuri este de peste 6 la 1, la sucul de mere de peste 2 la 1, la pește de 30 la 1, iar la smântână de 3,6 la 1.

Dezechilibre economice

România - mare importatoare

Tudorel Andrei prezintă și exemple surprizătoare în ce privește produsele importate, exemple care subliniază dezechilibrele economice cu care ne confruntăm: „La bulionul de roşii, care este incredibil, deci, până la urmă, roşia este un produs naţional, este un brand, dacă pot să spun aşa, raportul este aproape de 14 la 1. Practic, ponderea importului în consumul intern este de aproape 95%.

Toate acestea ce ne arată? Că suntem dependenţi de o piaţă europeană pe acele produse, la acele produse la care noi ar trebui să avem o contribuţie mare la ceea ce înseamnă piaţa europeană a acestor produse. Din păcate, sunt dezechilibre care au fost create în decurs de 30 de ani. Sunt dezechilibre care pot fi atenuate foarte greu într-o perioadă scurtă.”

Președintele INS semnalează că performanța agriculturii românești este măsurată prin comerțul exterior cu produse agroalimentare. Dacă se continuă echilibrarea balanței economice românești, sau se încearcă atenuarea dezechilibrului prin exportarea de cereale, semințe, animale vii, tutun și produse de tutun, prognoza pentru o balanță comercială pozitivă pentru perioada care urmează nu este favorabilă.

„Printr-o analiză bazată pe cifre statistice, cifre statistice ce creionează economia României şi comerţul exterior pe o perioadă lungă de timp, ne arată acest dezechilibru mare între ceea ce producem, ce procesăm, ce exportăm, ce importăm. Din păcate, mesajul nu este unul pozitiv din punct de vedere al cifrelor, iar aceste dezechilibre nu pot fi eliminate pe o perioadă scurtă de timp.“ subliniază Tudorel Andrei.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Inovație în etichetare pentru reducerea risipei alimentare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.