• În perioada 19-28 ianuarie 2024, Berlinul a fost gazda celei de-a 88-a ediții a Săptămânii Verzi, un eveniment de prestigiu care atrage atenția celor din industria alimentară din întreaga lume.
Cu peste 1400 de expozanți din Germania și din diverse colțuri ale globului, și cu un număr record de aproape 100.000 de vizitatori în primul weekend, expoziția Grüne Woche a oferit nu numai o platformă de afaceri ci și o ocazie excelentă pentru promovarea produselor și tradițiilor gastronomice naționale specifice.
Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european. Promovarea produselor românești premium s-a realizat, de asemenea, cu sprijinul Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).
În cadrul evenimentului, standul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promovat și a oferit spre degustare vizitatorilor mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.
Produse românești de calitate premium
Printre produsele româneşti prezente la ediția 2024 a expoziției „Săptămâna Verde” s-au regăsit și cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Sardeluță marinată pentru dobândirea STG, dar și produse care vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnați din topor din Vâlcea, carne afumată la garniță din Vâlcea, brânză în coajă de brad de Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, brânză frământată de Teaca, ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece.
Din categoria băuturilor spirtoase, România a oferit spre degustare pălincă și țuică precum şi vin alb şi roşu. De asemenea, vizitatorii standului românesc au putut degusta mere și prune afumate de Vrancea.
Compania Șapte Spice a fost una dintre prezențele notabile la acest eveniment, expunând în cadrul standului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de alte produse românești consacrate, făinurile sale premium Castelana. Obținută din grâu românesc atent selecționat, gama de făinuri Castelana reconfirmă diversitatea și calitatea produselor românești, contribuind astfel la consolidarea reputației României în peisajul gastronomic internațional.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: CASTELANA – prima gamă locală de făină profesională pentru pizza