România, cel mai mare exportator de cereale din UE în sezonul 2019-2020

Conform datelor Comisiei Europene, aproximativ o treime din cantitatea totală de cereale exportate de la începutul acestui an agricol (iulie 2018 – iunie 2019) către UE provin din ţara noastră. România este lider european pe piețele terțe, atât în ceea ce privește exportul de grâu, cât și cel de porumb. Datorită producției foarte bune a anului 2019, valoarea totală a exporturilor de cereale a ajuns la 2,2 miliarde de euro.

Exportul de cereale al României a crescut în ultimul an cu 1 milion de tone, înregistrând un nivel record de 12 milioane de tone. Sezonul acesta, țara noastră a reușit să exporte mai mult decât Franța și Germania, țări care au ocupat anul trecut primele două poziții în rândul producătorilor de cereale din Uniunea Europeană.

În perioada analizată, exporturile totale de cereale către ţările non-UE au depăşit 7,7 milioane de tone, cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, cele mai semnificative majorări fiind la sorg (plus 106%), porumb (74%), grâu (34%) şi orz (26%).

Performanțele României după primele 11 săptămâni ale sezonului actual de comercializare
Exportul de grâu

Țara noastră a exportat 1,72 milioane tone de grâu, cifră care reprezintă 33,6% din totalul exporturilor de cereale din Uniunea Europeană. Pe locul doi se află Franța, cu exporturi de 1,26 de milioane de tone, însumând 24,6% din exportul UE. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, conform datelor din 18 septembrie, tona de grâu se vindea la Marea Neagră cu 169 de euro, cu 17% mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Exportul de porumb

România este principalul producător și exportator de porumb, având o producție totală de aproximativ 19 milioane de tone și 114.737 tone livrate de la începutul acestui sezon. Astfel, țara noastră a generat 48,6% din exportul total de porumb din Uniunea Europeană. Faţă de anul anterior, traderii din România au reuşit să vândă peste graniţele comunitare cu 21,7% mai mult porumb decât în perioada similară a anului trecut. Referitor la prețul de vânzare, conform datelor din 18 septembrie, tona de porumb se vindea la Marea Neagră cu 143 de euro tona, cu aproximativ 7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Principala ţară de destinaţie pentru porumbul european este Turcia, care a cumpărat 27,3% din toată cantitatea de porumb trimisă peste graniţe de statele membre, urmată de Liban (21,3%) şi Libia (16,9%).

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.