• România ocupă locul 15 în topul piețelor de desfacere pentru produsele agroalimentare italiene la nivel global, fiind surclasată în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Grecia.
Conform datelor oficiale, în anul 2023 România se situa pe poziția a 17-a în clasament. Anul trecut, importurile României de produse agricole și agroalimentare din Italia au depășit 882 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 142% față de anul anterior (aproximativ 80% din aceste produse fiind alimente procesate și băuturi).
În 2023, principalele produse alimentare italiene importate în România au fost produsele de panificație și patiserie (1,117 milioane de euro), cafeaua (857 milioane euro), brânzeturile și lactatele (833 milioane euro).
Italia este lider de piață în mai multe categorii de produse importate în România, acestea fiind și cele mai populare produse italiene la nivel mondial. Italia ocupă prima poziție în furnizarea de roșii conservate (cu o cotă de 70,1% din totalul importurilor românești de astfel de produse), vinuri (cu o cotă de 28,7%), ulei de măsline (cotă de 40,7%) și paste făinoase (cotă de 30,9%).
De asemenea, Italia se situează pe locul doi în furnizarea de cafea (cotă de 23,8%) și pe locul trei pentru produse din carne uscate și conservate (prosciutti, speck etc. – cotă de 16%), brânzeturi și lactate (cotă de 13,4%) și produse de panificație și patiserie (cotă de 12,1%).
Vinurile italiene în topul preferințelor
Vinurile italiene sunt extrem de apreciate în România. În ultimii cinci ani, importurile de spumante (inclusiv Prosecco) din Italia au crescut de 26 de ori în valoare și de 23 de ori în cantitate, iar importurile de vinuri liniștite îmbuteliate au crescut de 23 de ori în valoare și de 22 de ori în cantitate. În 2023, 54% din totalul vinurilor italiene importate au fost reprezentate de Prosecco și spumante, iar 42% de vinuri liniștite îmbuteliate.
Pe de altă parte, România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de 952 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 6,2% față de 2022. Italia este prima destinație a exporturilor românești din această categorie (o treime din aceste exporturi fiind produse alimentare procesate și băuturi). Cele mai exportate categorii de produse din România sunt cerealele, semințele oleaginoase, tutunul, grăsimile și uleiurile animale și vegetale, carnea și subprodusele.
Italia este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de vinuri la nivel global, ocupând locul doi în producție și locul întâi în exporturi în 2023. Cu o producție ce reprezintă aproape o cincime din producția mondială de vinuri, Italia are înregistrate peste 545 de soiuri de viță-de-vie (dintre care 350 sunt soiuri roșii autohtone), fiind țara cu cel mai mare număr de astfel de soiuri din lume. Acest lucru subliniază bogatul patrimoniu de biodiversitate al Italiei, care, datorită unei tradiții milenare, oferă vinuri locale de cea mai înaltă calitate.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: O poveste despre pâine și viață