Reducerea consumului de zahăr în 2024: Cum vor influența cererile consumatorilor și politicile de sănătate lansările de produse

• Pe măsură ce consumatorii devin din ce în ce mai atenți la conținutul de zahăr, companiile producătoare răspund cererii de produse fără zahăr cu ajutorul îndulcitorilor naturali, o tendință care va lua amploare în perioada care urmează.

Pentru anul care urmează se desprind două direcții pentru a atinge scopul reducerii zahărului. Una are legătură cu educația și cu activități de informare desfășurate pentru a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă mai bine cantitățile de zahăr adăugate în produsele lor și cum pot acestea să fie reduse. Apoi, cealaltă direcție cuprinde eforturile de inovare a produselor. Acestea sunt dezvoltate fără zahăr adăugat, cu cantități reduse de zahăr adăugat sau cu utilizarea de îndulcitori fără aport caloric sporit.

Analiștii se așteaptă ca piețele de alimente și băuturi fără zahăr să crească atât în 2024 cât și în anii următori, deoarece consumatorii continuă să prefere produse care să le susțină sănătatea, iar mențiunea „zero zahăr” a devenit din ce în ce mai des căutată de către aceștia pe ambalaje.

Piața globală a alimentelor și băuturilor fără zahăr este de așteptat să crească de la 19.17 miliarde de dolari în 2023 la 23.30 miliarde de dolari în 2028, crescând cu un CAGR de 3,98% în această perioadă, potrivit unui raport ReportLinker. Iar o analiză realizată de Future Market Insights arată că piața băuturilor fără zahăr va înregistra o creștere accelerată, de la 3.328 miliarde de dolari în 2023 la 13.151 miliarde de dolari în 2033, înregistrând un CAGR de 14,7% în perioada respectivă.

Cei mai mulți consumatori (72%) caută să limiteze sau să evite complet zahărul, potrivit sondajului „Food and Health 2023″ realizat de International Food Information Council în rândul a peste 1.000 de consumatori americani. Aceștia optează să reducă aportul de zahăr căutând mențiunea de „zero zahăr“ și pe produse care nu sunt adesea asociate cu adaosul sau conținutul de zahăr.

 Va fi oare 2024 anul îndulcitorilor naturali?

Reducerea consumului de zahăr în 2024

Zahărul adăugat apare uneori și în produse în care nu te aștepți să fie, cum ar fi sosul pentru paste sau dressing-urile, în general alimente de bază din cămară care te ajută să pregătești rapid o masă. Iar dacă o campanie de marketing transmite că produsul promovat nu conține zahăr adăugat, cu siguranță acesta va crește în preferințele cumpărătorilor.

Și pentru că scepticismul consumatorilor față de îndulcitorii artificiali precum aspartamul este în creștere exponențială, cererea de îndulcitori naturali precum fructul monk și stevia rămâne pe un trend ascendent.

Tema centrală de care vor trebui să țină cont producătorii pentru anul care urmează este găsirea acelei alternative de îndulcire care să mențină un echilibru între eticheta curată și oferirea gustului și aromei pe care o doresc consumatorii. Iar, pentru că unor consumatori nu le place gustul îndulcitorilor alternativi, provocarea este majoră pentru companiile producătoare de ingrediente, în condițiile în care datele unui studiu Food Insight arată că 26% dintre intervievați ar fi interesați de mai multe alternative la zahăr dacă acestea ar avea un gust mai bun.

Reducerea consumului de zahăr în 2024
Fructul Monk

Având în vedere prețul ridicat al zahărului, îndulcitorii naturali precum stevia, fructul monk, mierea și altele devin înlocuitori atractivi ai acestuia. Însă când vine vorba de reformularea produselor, companiile producătoare trebuie să ia în considerare mai întâi toate funcționalitățile pe care le oferă zahărul și să vină cu alternative viabile pentru a satisface aceste exigențe. De asemenea, ideal ar fi să reducă treptat cantitatea zaharurilor adăugate, pentru a le da ocazia consumatorilor să se familiarizeze cu noile produse cu mai puțin zahăr.

În 2024, companiile producătoare vor căuta, de asemenea, pe lângă reducerea conținutul de zahăr sau sare, să adauge și alte beneficii nutriționale precum fibrele în produsele lor.

Reducerea consumului de zahăr în 2024

Consumul de zahăr devine o gravă amenințare a sănătății publice 

Cercetătorii, medicii și nutriționiștii fac presiuni pentru o mai mare reducere a consumului de zahăr, în efortul diminuării impactului negativ al acestuia asupra sănătății, cantitatea recomandată fiind de doar șase lingurițe de zahăr adăugat pe zi. Orice depășire a acestei cantități poate duce la creșterea ratei de îmbolnăvire cu afecțiuni asociate consumului crescut de zahăr.

Ca urmare a presiunii exercitate de The Center for Science in the Public Interest și de New York City Department of Health and Mental Hygiene, în noiembrie 2023, FDA ( US Food & Drug Administration ) a organizat o întâlnire publică virtuală pentru a analiza modalitățile de reducere a consumului de zahăr. Această acțiune a avut ca scop stabilirea din partea agenției a unor obiective voluntare de reducere a zahărului adăugat în alimente și băuturi.

Reducerea consumului de zahăr în 2024

A fost evidențiată activitatea pe care specialiștii nutriționiști înregistrați o desfășoară în prezent atât în canalele de vânzare cu amănuntul, cât și în asistența la dezvoltarea produselor cu conținut scăzut și fără zahăr care sunt disponibile în prezent pe piață.

Reducerea zahărului a devenit un punct cheie și în abordarea crizei obezității infantile din SUA. La începutul acestui an, USDA a propus, pentru prima oară, o reducere a zahărului și a sării, ceea ce ar aduce caloriile provenite din zahărul adăugat în conformitate cu actuala recomandare din Dietary Guidelines for Americans ( Ghidul nutrițional pentru americani ) de a avea mai puțin de 10% din aportul de calorii zilnice provenite din zahăr adăugat.

Reducerea consumului de zahăr în 2024

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Alergiile alimentare și criza costului vieții

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.