Recolta de cereale a României a scăzut anul trecut aproape la jumătate

  •  În acest an, cuantumul despăgubirilor pe care le vor primi agricultorii pentru culturile de primăvară afectate de secetă va fi similar cu cel aprobat la culturile de toamnă

Agricultura românească a fost zdruncinată în 2020 de două evenimente majore: pandemia de coronavirus şi seceta extremă, care a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani.
Seceta severă a afectat puternic suprafețe mari de teren, implicit producția vegetalelor. Pe de altă parte, industria alimentară a fost afectată serios de pandemie, cu o reducere semnificativă a cererii din partea sectorului HORECA. Efectele producției reduse din agricultură se vor resimți pe termen lung în industria de profil.

Anul trecut, recoltele de cereale și plante oleaginoase au scăzut în unele cazuri aproape la jumătate față de 2019, după ce în 2018 România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană la culturile de grâu și floarea-soarelui. Dacă 2020 fost un an dezastruos în agricultură, efectele se vor resimți în 2021, întrucât procesatorii vor plăti prețuri mai mari.

La finalul anului 2020, prețul grâului pe burse era deja cu 12 procente mai ridicat față de aceeași perioadă din 2019. În 2020, România a recoltat circa 17 milioane de tone de cereale, aproape la jumătate față de recolta din 2019. Seceta a afectat cu preponderență culturile de grâu și porumb. Recolta de grâu a ajuns în 2020 la aproximativ 6 milioane de tone, iar cea de porumb la 10 milioane de tone.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii precizează că datele finale privind producția vegetală realizată a anului agricol 2019-2020 vor fi publicate de către Institutul Național de la sfârșitul lunii mai.
Conform ministrul Agriculturii, Adrian Oros, agricultorii vor primi în continuare despăgubiri pentru porumb, floarea-soarelui sau alte culturi de primăvară afectate de secetă. Oficialii MADR au anunțat că, în acest an, cuantumul despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de secetă va fi similar cu cel aprobat la culturile de toamnă, al cărui nivel a fost următorul: grâu 925lei/ha, secară 925 lei/ha, triticale 805 lei/ha, orz 912 lei/ha, orzoaică 951lei/ha, ovăz 772 lei/ha şi rapiță 1002 lei/ha.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente