Puratos România pregătește introducerea meseriei de ciocolatier în Clasificarea Ocupațiilor din România

• Compania  va face investiții de sute de mii de euro în învățământul dual care să livreze forță de muncă calificată  pentru industria de patiserie-cofetărie și ciocolaterie

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie a început demersurile pentru înscrierea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a meseriei de ciocolatier. Cel târziu până la finalul anului România  ar urma să aibă această meserie recunoscută oficial, conform reprezentanților Puratos.

Ciocolatier, o meserie de viitor pentru mulți tineri

„În România, oficial, sunt foarte puțini ciocolatieri și formarea lor este anevoioasă și costisitoare. Și mai puțini sunt ciocolatierii artizanali, dedicați exclusiv acestui domeniu. Un curs de inițiere, care nu îți oferă și siguranța că ai deprins meseria de ciocolatier, costă cel puțin 2.000 de euro în Belgia”, a declarat Gabriela Bereș, director Regional Puratos pentru Europa Centrală și de Est.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Puratos România lucrează la o analiză extinsă de piață pentru a identifica câți ciocolatieri sunt astăzi, în România și ce fel de business-uri au. Cred că această meserie, care va deveni tot mai populară la noi și care are o tradiție de sute de ani în Belgia, este de viitor și atractivă pentru mulți tineri. Demersurile noastre sunt integrate: este nevoie de legislație dedicată și de recunoaștere, dar și de acces la educație în acest sens, încă de pe băncile liceului”, a mai explicat Gabriela Bereș.

Clase de învățământ dual prin programul Bakery School

De asemenea, compania investește și în dezvoltarea mai multor clase de învățământ dual care să livreze forță de muncă calificată sau viitori antreprenori pregătiți pentru industria de patiserie-cofetărie și ciocolaterie în România. Pentru următorii 10 ani, pregătește investiții de sute de mii de euro în deschiderea unor școli de meserii în sistem dual pentru industria de brutărie, patiserie, cofetărie și ciocolaterie, în cadrul unui proiect integrat denumit Bakery School.

Compania a inițiat deja discuții cu mai multe instituții de învățământ din sudul și centrul țării. „Prima generație de viitori patiseri, brutari sau ciocolatieri a terminat clasa a IX-a. Este vorba despre o clasă de 15 copii cărora le-am asigurat toate condițiile (transport, tablete pentru școală online) și care învață zilnic, la centrul de inovare pe care îl avem în județul Ilfov, alături de cei mai buni profesori selectați de noi. Dintre ei, avem și copii care-și doresc să își deschidă o ciocolaterie”, a mai explicat Gabriela Bereș.

Programul Cacao Trace

Totodată, compania investește în agricultura sustenabilă de cacao, comercializând și promovând ciocolata sustenabilă, ca parte din programul Cacao-Trace. În cadrul acestui demers, Puratos a semnat un parteneriat cu maestru-cofetar Carmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace.

Programul de sustenabilitate Cacao-Trace, lansat de Grupul Puratos, își propune  să ridice standardele de calitate în industria ciocolatei. Prin acțiunile acestui program, Puratos returnează o parte din veniturile realizate din vânzarea de ciocolată sustenabilă comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao.

În România, Puratos îi încurajează pe toți producătorii de dulciuri, fie că sunt cofetării sau ciocolaterii, să se alăture campaniei folosind ciocolată sustenabilă în rețetele lor, sprijinind astfel producția de cacao la nivel global.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.