Puratos a înființat prima biblioteca de maiele din lume

• Biblioteca de Maiele Puratos (Puratos Sourdough Library) reunește o colecție unică de fermenți naturali din întreaga lume. Aceasta a fost lansată în 2013 și poate fi vizitată în Centrul Aromelor de Pâine (Center for Bread Flavour) din Sankt-Vith, Belgia.

Odată cu înființarea primei și singure biblioteci de maiele din lume, Puratos și-a propus să contribuie la conservarea biodiversității agenților de fermentare, dar și a cunoștințele privind utilizarea maielei în brutărie. Biblioteca reprezintă o adevărată sursă de inspirație și un patrimoniu cultural pentru specialiștii din toată lumea.

Colecția de maiele cuprinde peste 100 de exemplare. În fiecare an, atenția este îndreptată către extinderea și diversificarea portofoliului de agenți patogeni, cu focus pe anumite țări sau regiuni. Inițiativa Puratos este susținută și de Marco Gobbetti, profesor în Microbiologie la Universitatea din Bolzano, Italia. În calitate de partener și colaborator, profesorul Gobbetti analizează maielele în laborator și determină compoziția de microorganisme din acestea. Microorganismele au rolul de a influența gustul fermenților naturali, oferindu-le acestora, și implicit pâinii, arome unice.

Vezi aici TURUL VIRTUAL al Bibliotecii cu Maiele

maiele puratos

„Biblioteca de Maiele deține practic o colecție unică de maiele din toată lumea. Ele vin din China, Statele Unite, Italia. Acolo cercetătorii noștri au grijă de aceste maiele să nu moară. Trebuie hrănite zi de zi.”, a afirmat Gabriela Bereș, Director General Puratos în Europa Centrală și de Est.

Maiaua – la granița dintre tradiție și inovație

După cum este binecunoscut, maiaua este un agent natural de creștere folosit pentru fabricarea pâinii. Utilizarea maielei îmbunătățește atât gustul și savoarea pâinii, cât și profilul nutrițional al acesteia. Metodele de preparare și obținere a fermenților naturali sunt originare din Egiptul antic și  au fost transmise din generație în generație timp de mii de ani. Maiaua a rămas principala formă de dospire până în Evul Mediu și încă este o opțiune populară de preparare a pâinii. Potrivit studiului „Taste Tomorrow 2019 realizat de Puratos la nivel global, pâinea cu maia reprezintă un produs des ales de consumatori. Aceștia o consideră „pâinea viitorului”, bazându-se pe trei criterii principale: prospețime, aport nutrițional și gust. Astfel, cercetarea și evoluția industriei de panificație a produselor care conțin maia sunt absolut necesare pentru a oferi consumatorilor pâinea pe care și-o doresc.

De ce Biblioteca de Maiele?

„Meseria de brutar este o meserie pe cale de dispariție, nu doar în România, peste tot în lume. Din păcate și în țări în care brutăria are un istoric, cum sunt Franța sau Italia. Acești clienți au moștenit afacerea din tată în fiu. Au moștenit și maiaua odată cu business-urile lor. Din păcate mulți dintre ei nu mai au cui să transmită acest business pentru că noua generație nu este atât de încântată de meseria de brutar”, a explicat Gabriela Bereș. Un exemplu este cazul unui brutar din Italia, care a trimis maiaua sa la Biblioteca de Maiele din Belgia, deoarece fiul său nu își mai dorea să continue afacerea.

Vezi aici TURUL VIRTUAL al Bibliotecii cu Maiele

puratos maiele

Center For Bread Flavour din Sankt-Vith, Belgia, este cadrul ideal în care reprezentanții industriei de brutărie, oamenii de știință și angajații Puratos se întâlnesc pentru a experimenta și a face schimb de opinii legate de cele mai bune practici în procesul de fermentare și dezvoltare a aromelor în pâine.

Puratos România este unul dintre principalii jucători de pe piaţa de ingrediente pentru industria alimentară. Compania are un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.

Citește și rețeta Pâine cu două tipuri de maia, îmbogăţită cu roşii deshidratate şi ierburi de Provence

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.