Proiecte în Industria de Morărit și Panificație

• Urgentarea unor modificări pentru armonizarea legislației cu necesitățile și realitățile din piața industriei alimentare, în special în sectorul morărit și panificație, deficitul de forță de muncă și preţul pâinii, care nu mai acoperă costurile de producție tot mai ridicate, au fost subiecte de larg interes discutate la ultima Adunare Generală a membrilor Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse (ROMPAN).

Membrii patronatului au dezbătut și necesitatea unor programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea sectorului și încurajarea exportului de produse procesate, înființarea unui laborator complex, care să acopere toată gama de analize, dar au discutat și despre elaborarea unor strategii care să impună o disciplină constructivă pentru diminuarea evaziunii fiscale şi a concu­renței neloiale din domeniu.

Combaterea cu argumente științifice a unor false campanii care denigrează în final produsele de panificație, în special pâinea, a fost un alt subiect important care a completat agenda Adunării Generale a membrilor ROMPAN, de la sfârşitul lunii februarie, adunare care l-a reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Patronale pe Aurel Popescu.

Avem nevoie de legi bune

Aurel Popescu le-a amintit membrilor ROMPAN că Ministerul Agriculturii și-a ținut promisiunea făcută anul trecut la Adunarea Asociației Patronale și a înființat un Departament al Industriei Alimentare.

„Din păcate, în 2017 nu am atins toate țintele propuse. Nu am reușit să facem nimic cu modificarea la Legea 150/2016, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Proiectul se află în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților”, spune Aurel Popescu.

Președintele ROMPAN mai amintește că nu s-a reușit decât parțial modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale.

„Ordonanța este depășită și trebuie neapărat adusă la zi”. O altă problemă este Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a mai punctat președintele ROMPAN.

Restricţii anulate pentru „Cornul din școli”

Anul trecut, prin hotărâre de guvern, pentru programul școlar „Cornul și Laptele”, la cererea Ministerului Sănătății se prevedea că batonul, biscuitul sau cornul să fie preparate obligatoriu din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, fără grăsimi sau alţi aditivi alimentari. Aceste restricții au dat mari bătăi de cap producătorilor din industria de panificație.

„Cum să faci un biscuit din făină integrală, fără zahăr și fără grăsimi? Am intervenit la Ministerul Agriculturii și am avut discuții foarte serioase la Ministerul Sănătății. Am propus Ministerului Sănătății să folosim făină de grâu, fără alte mențiuni”, a explicat Aurel Popescu.

Așa că va apărea o nouă reglementare și fiecare județ va hotărî care este făina cu care se va lucra. În ceea ce privește îndulcitorul și grăsimile, s-a hotărât să fie admise cantitățile prevăzute de Ordinul Ministerului Sănătății pentru produsele destinate copiilor.

„În argumentele noastre am demonstrat că, din punct de vedere medical, pentru copii nici nu este recomandată făina integrală”, a amintit Popescu. Deocamdată, proiectul este în lucru la MADR.

Sperăm să apară până la sfârşitul lunii iunie 2018 şi să se ţină cont de propunerile noastre” a declarat ulterior reprezentantul ROMPAN.

Consumul de pâine – 82 kg/cap de locuitor

Preşedintele Aurel Popescu a anunţat că ROMPAN a realizat un studiu de piaţă privind consumul de pâine şi de produse de panificaţie pe piaţa românească, cel mai amplu din ultimii 10 ani. După ce va fi finalizat, pe marginea acestui studiu va fi organizată o amplă dezbatere.

Primele rezultate relevate de studiu arată că în România consumul de pâine a scăzut la 82 kg/cap de locuitor şi că românii nu aleg pâinea în funcție de calitate sau producător, ci de preț.

,,Studiul va aduce date reale despre consum, consumatori şi tendinţele pe care trebuie să le urmăm“.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.