Ciocolata de Brașov – o poveste nu tocmai dulce

• Istoria ciocolatei brașovene începe în anul 1899. Atunci se înființează la Brașov prima fabrică de ciocolată și fructe zaharisite din Transilvania, pe strada Al. Ioan Cuza numărul 3.

În anul 1899, se deschide la Brașov  „Prima Fabrică de Bomboane și Ciocolată din Transilvania“, după numele înscris în Registrul firmelor. Povestea micii afaceri brașovene, care avea să devină în perioada interbelică o fabrică de referință a industriei românești, a fost descoperită și documentată de către Vasile Aldea în „Fabricile «Hess» și «Stollwerck». Scurt istoric al ciocolatei brașovene“
Până atunci, în Brașov se produceau dulciuri, dar nu și ciocolată, care se găsea cu greutate și era foarte scumpă, fiind din import.
Înainte de a deveni un produs de larg consum, ciocolata era un privilegiu al aristocraţiei europene. Şi nu dintotdeauna, pentru că ciocolata ajunge în Europa abia în secolul al XVI-lea. „Vorbim de un produs care se aducea de peste Ocean, era foarte costisitor să-l cumperi de acolo şi să-l transporţi. În general, boabele de cacao se găseau la farmacişti”, afirmă Camelia Neagoe, muzeograf la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.

Afacerea se modernizează și se extinde

La 9 aprilie 1899, afacerea de zaharicale a sașilor Thiess & Seidel, de pe strada Al. Ioan Cuza numărul 3, este cumpărată de către Consiliul director format din Dr. Sandor Lederer, Lukacs Verzar, Jakab Adler și Ianos Timar.
O perioadă, numărul angajaților permanenți se păstrează mic, numai 6 muncitori, din totalul de 18, care totuși reușeau să producă zilnic între 500 și 800 kg de bomboane de ciocolată.
Fabrica de ciocolată se va moderniza și se va extinde începând cu anul 1909, când acționar principal devine Adolf Hesshaimer, proprietarul magazinului de coloniale și delicatese J.L.& A. Hesshaimer din Piața Sfatului. În 1922, i se alătură și fiul său, Adolf jr., iar Hess devine marcă înregistrată, ciocolata produsă în Brașov câștigând din ce în ce mai multă faimă.
Astfel, în 1926, se ajunge la o producție de 1.021 tone de ciocolată, iar numărul angajaților se ridică la 566.

„O fabrică model”

Articolul „O fabrică model” – publicat în  revista „Realitatea Ilustrată”, numărul din 30 septembrie 1934, prezintă o scurtă istorie a fabricii, dar și o descriere a tehnologiei de top folosită la producerea deliciilor Hess.

„E o fabrică în gen occidental. Chiar dela intrare m’au isbit încăperile largi, luminoase, în care curăţenia domneşte peste tot. Higiena aceasta atât de strict păzită, e cea care ajută într’o bună măsură la înfăţişarea plină de sănătate a lucrătorului. Am parcurs fabrica de la un capăt la altul în timp ce un domn director îmi dădea explicaţii. D-sa începu cu un mic istoric atât de necesar celui dornic de lămuriri mai ample:

– Fabrica a luat fiinţă în 1899. Cu toate că la început produsele fabricei, în număr relativ restrâns, au fost destinate în primul rând populaţiei rurale, pentru conducătorii fabricei principiul de a pune în vânzare numai produse de calitate ireproşabilă a fost o permanentă grijă. Întreprinderea a luat cu încetul o frumoasă desvoltare. Mărită şi reorganizată în 1921, a luat actualul ei nume: „Hess”, Soc. Anon. Prima fabrică de bomboane şi ciocolată din Transilvania. După cum reiese din noua denumire, pe lângă secţiunile existente pentru fabricarea diferitelor bomboane, s’a înfiinţat şi secţia ciocolatei. În 1927 s’a ridicat o nouă fabrică, dublându-se astfel capacitatea de producţie. Numărul produselor a fost continuu sporit, ajungând astăzi la peste o mie de articole, începând dela cele mai eftine, până la cele mai luxoase.”

Regina Maria în vizită la Fabrica Hess

În anul 1900, Fabrica Hess este vizitată de către Regina Maria și de alți reprezentanți ai Casei Regale, dovedind încă o dată calitatea ciocolatei produsă la Brașov.
Presa vremii scria despre figurinele de ciocolată „Novitas“, considerate adevărate bibelouri: „Sunt mici statuete, delicat pictate, pe care le-ai putea confunda cu cele de Sèvres, dacă n’ai şti unde te afli. În realitate, sunt din cea mai bună ciocolată cu un înveliş de ceară, care are proprietatea să conserve ciocolata timp îndelungat.“
Anul 1940 aduce cu sine extinderea afacerii în București, cu un depozit și o bombonerie, în timp ce vechile clădiri ale fabricii din Brașov sunt modernizate.

Concurența Fabricii Hess pe piața ciocolatei brașovene

În anul 1922, proprietarii unui puternic concern german, fraţii Stollwerck din Bratislava, construiesc pe Strada de Mijloc Fabrica de ciocolată şi specialităţi din ciocolată Stollwerck, fabrică la fel de vestită în acea epocă precum Hess.
Pe lângă ciocolată, Societatea Anonimă Fabrica de Ciocolată, Cacao şi Zaharicale „Fraţii Stollwerck“ producea marțipan, biscuiți, lapte condensat, precum și alte dulciuri.
După modernizarea dotărilor din Brașov, Fabrica Fraților Stollwerck deschide o bombonerie și în București și aduce modelul german al automatelor de bomboane în mai multe orașe din țară.
Anii războiului nu au fost blânzi cu Societatea Anonimă Fabrica de Ciocolată, Cacao şi Zaharicale „Fraţii Stollwerck“, aceasta devenind în cele din urmă proprietate a URSS. În 1953, trece însă în proprietatea statului român.

Efectul celui de-al Doilea Război Mondial asupra Fabricii Hess

În urma bombardamentelor din 1944, atât sucursala din București a Fabricii Hess, cât și sediul din Brașov vor fi grav afectate.
Astfel magazinul Hess din București este complet distrus, iar la sediul din Brașov, explozia unei bombe va distruge în totalitate o secție a fabricii, afectând în același timp restul clădirii, precum și utilajele și materiile prime importate.
S-au luat măsuri imediate, reușindu-se salvarea bunurilor rămase intacte, iar Fabrica Hess va primi despăgubiri, lucru care va determina reluarea producției de ciocolată.
Pentru a evita pe viitor asemenea situații, se decide cumpărarea unui spațiu de depozitare în Codlea și construirea unui adăpost subteran, care putea adăposti 400 de persoane.
Perioada războiului a fost dificilă prin restricţiile de aprovizionare. Totodată, aducerea boabelor de cacao din Turcia pe calea ferată devine din ce în ce mai grea. Asta nu a împiedicat totuși producția, Fabrica Hess livrând dulciuri atât armatei române, cât și celei sovietice.
După 23 august 1944, conform noilor legi, a fost numit şi la fabrica Hess un administrator de supraveghere din partea Ministerului Economiei Naţionale.

Vremuri grele după Război

În anii grei de după război, aflată în dificultatea aprovizionării cu materiile prime vitale pentru asigurarea producției – glucoză, cacao și zahăr – fabrica reduce drastic cheltuielile și, neprimind nici un ajutor din partea statului, se vede nevoită să disponibilizeze și jumătate din personal.
Situația fără ieșire va duce în noiembrie 1945 la concedierea tuturor angajaților, cu excepția a 15-20 de specialiști, fără care fabrica și-ar fi încetat complet existența.
La 23 august 1948, toți acționarii sunt somați să depună acțiunile deținute la Fabrica Hess, care este naționalizată, marcând astfel sfârșitul industriei private brașovene din acea perioadă.

Unirea celor doi concurenți de altă dată

În 1954, statul român unește cele două fabrici sub denumirea Întreprinderea de Produse Zaharoase „Dezrobirea“, în cadrul căreia funcţionau Unitatea 1 (fosta fabrică Hess) şi Unitatea 2 (fabrica Stollwerck).
Producţia celor două fabrici unite sub aceeași denumire era imensă, de la ciocolată, la bomboane cu fructe, siropuri, şerbet, rahat, și chiar bomboane de tuse.
În 1966, fabrica şi-a schimbat denumirea în Cibo, un nume cunoscut chiar şi în străinătate. Devine apoi SC Poiana-Produse Zaharoase SA, iar calitatea produselor de ciocolată se îmbunătățește.

 Anii de glorie

În februarie 1994, Kraft Foods International, companie americană, achiziţionează 82% din acţiuni de la Fondul Proprietăţii de Stat şi schimbă numele firmei în Kraft Jacobs Suchard Romania SA.
Apar în portofoliul fabricii cafeaua Nova Brasilia, apoi Jacobs, ciocolatele Milka, Toblerone, Suchardine şi Africana, batonul Smash. În 2005, ciocolata „Poiana“ era lider pe piaţă cu peste 25 de sortimente, iar un procent de 10% din producție era exportat.

Ciocolata de Brașov produsă în Bulgaria

Dorind să mărescă capacitatea de producție, compania americană, decide să mute fabrica la Svoge, în Bulgaria.
Astfel, o nouă pagină de istorie se va scrie la 2 octombrie 2009, când fabrica își închide pentru totdeauna porțile.
După demolare, pe locul fostei glorii a ciocolatei brașovene, s-a construit un hipermarket cu ciocolată diversă, evident … de import.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, de Ziua Copilului

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.