Plantele la putere! Alternative pe bază de plante la lactatele tradiționale: similare, mai bune sau nu?

• Un studiu realizat de Departamentul de Food Science din cadrul Universității din Massachusetts Amherst a comparat proprietățile nutriționale ale iaurturilor pe bază de lapte și ale iaurturilor pe bază de plante vândute în SUA.

Studiul este considerat a fi primul care a comparat în mod oficial variantele de iaurt pe bază de lapte cu cele pe bază de plante, pornind de la profilul nutrițional al produselor. Cercetătorii au făcut, de asemenea, diferența între iaurturile convenționale integrale, cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi, pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care se comportă alternativele pe bază de plante față de iaurtul obținut din lapte.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Massachusetts a luat în considerare mai multe substanțe nutritive atât cele care sunt benefice, cât și cele care ar trebui limitate. Cercetătorii au generat o bază de date cu 622 de iaurturi natur și cu diverse arome, dintre care 462 erau pe bază de lapte și 160 pe bază de plante.

Plantele la putere

O concluzie a studiilor efectuate a fost că alternativele pe bază de migdale și de ovăz sunt „similare sau mai bune” decât iaurturile pe bază de lapte, dar există loc pentru inovație în ceea ce privește reducerea diferenței nutriționale dintre alternativele de iaurt și lactatele convenționale.

Mai puțin zahăr la alternativele pe bază de plante

Atunci când au comparat macronutrienții, s-a constatat că alternativele pe bază de plante conțin semnificativ mai puțin zahăr decât iaurturile din lapte. În medie, varietățile pe bază de plante conțineau 6 g la 100 g de produs, în timp ce iaurturile din lapte aveau 9,5 g de zahăr la 100 g.

Pe de altă parte, iaurturile pe bază de migdale sunt superioare în ceea ce privește conținutul de fibre în comparație cu iaurturile din lapte și au cea mai mare cantitate de fibre dintre iaurturile pe bază de plante. Alternativele de iaurt pe bază de migdale au avut, de asemenea, un conținut de proteine similar cu cel al iaurturilor din lapte integral, în timp ce toate celelalte alternative pe bază de plante au rămas în urma produselor lactate în ceea ce privește conținutul de proteine.

Plantele la putere

Iaurturile pe bază de nucă de cocos conțin cea mai mică cantitate de proteine, dar și cea mai mare concentrație de grăsimi saturate, în timp ce iaurturile pe bază de migdale, caju și ovăz erau la egalitate cu iaurturile lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi în ceea ce privește conținutul de grăsimi saturate.

Comparând micronutrienții, studiul a arătat că alternativele de iaurt din nucă de cocos conțineau cea mai mare cantitate de calciu dintre toate iaurturile pe bază de plante, dar se aflau totuși în urma produselor lactate convenționale. Alternativele pe bază de nucă de cocos conțineau, de asemenea, niveluri mai ridicate de sodiu decât varietățile pe bază de migdale, caju și ovăz, iar nivelul de fier era mai ridicat în alternativele pe bază de nucă de cocos, migdale și caju în comparație cu produsele lactate. Cu toate acestea, toate iaurturile lactate conțineau mai mult potasiu și calciu decât alternativele pe bază de plante din eșantionul studiat.

Lipsă de aminoacizi esențiali

Plantele la putere

În timp ce studiul a arătat că alternativele pe bază de migdale au o densitate nutritivă generală mai mare în comparație cu toate celelalte tipuri de iaurt, autorii au evidențiat că proteinele pe bază de plante sunt în continuare inferioare produselor lactate din cauza lipsei de aminoacizi esențiali.

Soluția propusă de oamenii de știință pentru a aborda această limitare ar fi crearea de produse hibrid care combină produsele lactate și proteinele vegetale. Potrivit studiului, dezvoltarea unor produse hibrid ar putea să ajute producătorii de produse pe bază de plante să formuleze varietăți mai apropiate din punct de vedere nutrițional de lactatele tradiționale.

Argumentul conform căruia hibrizii de produse lactate și produse alternative ar putea reprezenta soluția optimă nu este nou, existând și cercetări în rândul consumatorilor care susțin acest lucru. Potrivit unui studiu de piață realizat de Mintel în 2020, 75% dintre consumatorii britanici care au folosit alternative pe bază de plante au folosit și lapte convențional, în timp ce 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și 63% dintre toți utilizatorii de băuturi pe bază de plante din Marea Britanie au declarat că ar fi interesați să încerce produse obținute din combinarea laptelui convențional cu o alternativă pe bază de plante.

Plantele la putere

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Băuturi pe bază de plante –  alternativele laptelui de origine animală

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.