Picarones – ineditele gogoși peruane

• Picarones sunt un desert tradițional peruan, care te cucerește de la prima degustare.

Desertul tradițional picarones este o parte importantă a istoriei culinare peruane și cu siguranță un „must eat“ pe lista turiștilor care vizitează această țară fascinantă. La prima vedere o simplă gogoașă prăjită în baie de ulei, picarones își dezvăluie aroma unică și captivantă de la prima degustare.

Când spaniolii au cucerit Lumea Nouă, nu au adus cu ei doar reguli, religia, obiceiurile și tradiția, ci și hrana, încercând să impună toate aceste valori în teritoriul ocupat.

Evident că, la o asemenea distanță de țara de baștină, era, dacă nu imposibil, extrem de dificil să ai la dispoziție ingredientele necesare pentru un fel de mâncare ca acasă.

Picarones

Astfel, rețetele trebuiau modificate pentru a putea înlocui anumite ingrediente cu alternative disponibile la nivel local. Și, pentru că gătitul intra în atribuțiile sclavilor africani aduși de coloniști, sau în cele ale localnicilor supuși, aromele, condimentele și tehnicile s-au combinat într-o manieră inedită, creându-se mâncăruri noi, tipic peruane.

Acest lucru este valabil și în cazul desertului picarones. Se presupune că picarones este o reinterpretare a desertului spaniol buñuelos, gogoși micuțe, rotunde, prăjite în grăsime încinsă. Alte relatări afirmă că picarones își au originea în vremurile prehispanice, când băștinașii preparau o rețetă similară bazată pe cartofi dulci și dovleac, componente importante în dieta incașă.

Savoarea aluatului prăjit

Picarones

Bucătarii coloniștilor spanioli, sclavi africani, au fost cei care au readaptat rețeta originală spaniolă prin integrarea în aluat a unei paste din cartofi dulci și dovleac. Nota finală în crearea savurosului preparat o constituie învăluirea aluatului prăjit într-o glazură de sos dulce, „chancaca“, obținut din trestie de zahăr și condimentat. Acest sirop se poate amesteca sau chiar înlocui cu melasă și miere.

Peru și-a recâștigat independența față de Spania în secolul al XIX-lea, dar buñuelos reinterpretați în picarones au devenit parte integrantă a culturii afro-peruane. Familiile au transmis propriile rețete de picarones din generație în generație, iar desertul de suflet a devenit, în prezent, nelipsit de la festivaluri și de la tarabele de mâncare stradală. Popularitatea ineditelor gogoși a determinat chiar și compunerea unei melodii, „La picaronera“, creație a artistei peruane Rosa Mercedes Ayarza!

Dacă sunteți departe de Peru și vă doriți totuși să încercați emblematicul desert peruan, nu este dificil de preparat și se găsesc o mulțime de variante de rețete online. Și odată ce veți gusta propriile picarones, proaspăt prăjite, calde și crocante, scufundate în siropul dulce și aromat, veți ști că tot timpul alocat și efortul necesar preparării au fost bine investite.

Surse foto: https://perusim.com/blog/, www.peru.travel

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Rețetă – Tartă cu praz și bacon

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.