Rețetă – Pască cu smântână

Reţetă culeasă din regiunea Bucovinei. Regiunea  rămâne un izvor de preparate tradiţionale al căror gust autentic e dominat de smântâna care spune povestea bucatelor cu arome speciale. Iată de ce se zice că în Bucovina orice ajunge pe masa ospăţului devine desăvârşit doar dacă e dres măcar cu „olecuţă” de smântână. Când  bucatele au însă din belşug crema născută din spuma laptelui, se pot crea regine ale deserturilor, aşa cum este pasca cu smântână, cea fără de pereche. 

Desertul este format din următoarele componente:  

• Aluat dospit
• Umplutură

Aluat dospit

Ingrediente:
300 g – Făină
120 g – Smântână
160 g – Unt 80% grăsime
48 g – Zahăr0
20 g – Drojdie
5 – Gălbenușuri
30 ml – Lapte pentru maia

Preparare:
Se pregătește o maia din drojdie, laptele cald, puțină făină. Se lasă maiaua la dospit. Gălbenușurile și zahărul se mixează la viteză medie. Se adaugă sarea, untul, smântâna și se omogenizează. În  compoziția preparată mai sus se încorporează făina cernută, maiaua și se malaxează la viteză mică. Se lasă aluatul la dospit până își dublează volumul.

Umplutură

Ingrediente: 
500 g – Smântână 35% grăsime
40 g – Făină
100 g – Zahăr
4  – Gălbenușuri
2 – Albușuri
100 g – Mălai (pentru pregătirea smântânii).
– Jumătate de păstaie de vanilie (sau 2 g vanilie),
– Coajă de lămâie și de portocală, stafide, sare.

Preparare:
1. Pregătire smântână
Pentru ca umplutura să fie cremoasă și fermă, este necesar ca smântâna să aibă cât mai puțin zer. Astfel, într-un recipient se așază mălaiul, se acoperă mălaiul cu o pân ză deasă din bumbac peste  care se răstoarnă smântâna. Se păstrează în această pânză, pe patul de mălai, pentru 2 – 3 ore, până se elimină surplusul de zer.

2. Preparare umplutură
Gălbenușurile se mixează cu zahărul, la viteză medie. Se adaugă păstaia de vanilie, continuând mixarea. Apoi se încorporează făina cernută și sarea. Se adaugă smântâna și se omogenizează cele două compoziții.Se pune coaja de lămâie și portocală, apoi stafidele hidratate. Albușurile se spumează și se încorporează, treptat,  amestecând delicat, de jos în sus.

Preparare finală

Pentru copt se folosesc tăvi sau inele de copt cu o înălțime de 4 cm. Tava se acoperă mai întâi cu folie de silicon pentru copt sau hârtie pentru copt. Din două treimi din aluat se întinde o foaie cu  grosimea de 0,5 cm și cu diametrul puțin mai mare decât al tăvii în care dorim să coacem pasca.

Foaia de aluat va trebui să acopere tava, inclusiv pereții laterali ai acesteia și trebuie să aibă o grosime uniformă, fără să prezinte perforații, în caz contrar, în timpul coacerii, aluatul va avea  tendința să crească și să acopere umplutura, deoarece umplutura este umedă și mai grea.

Din treimea de aluat rămasă se formează două sau trei fitile cu o lungime egală cu perimetrul tăvii, care se răsucesc sau se împletesc.

Se pot face mai multe fitile cu care se poate orna pasca în  formă de cruce sau alte modele. Se așază foaia de aluat în tavă acoperind și pereții laterali. Se umezește ușor, cu apă, marginea foii de aluat și se poziționează fitilul format așa încât să atingă pereții tăvii. Se lasă la dospit pentru încă 10 minute. Se pune umplutura astfel încât să nu depășească înălțimea aluatului. Fitilul din aluat se unge cu un ou bătut, apoi se stropește cu grijă și umplutura cu oul bătut.

Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40 de minute sau până se rumenește.

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.