ANPC a inițiat o dezbatere publică despre comercializarea produselor de panificație vrac

În data de 14 octombrie 2020, ANPC a convocat o dezbatere publică pe tema proiectului de Ordin privind comercializarea pâinii și a produselor de panificație vrac. La întâlnirea online au participat președintele și directorul general ANPC împreună cu reprezentanți de la ROMPAN, marile rețele comerciale, Ministerul Agriculturii, ANSVSA, asociațiile de consumatori și presă.  Scopul dezbaterii a fost acela de a analiza observații și propuneri asupra actului normativ ce urmează a fi emis.

Ordinul ANPC subliniază importanța informării consumatorilor cu privire la produsele alimentare neambalate  și a celor care conțin ingrediente ce pot cauza efecte adverse. „ Considerăm că, prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună protecţie a sănătatii și vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac”, transmite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Mai exact, ordinul ANPC propune următoarele:
1.Stabilirea condițiilor care trebuie respectate la comercializarea pâinii și a produselor de panificație, vrac.
2.Interzicerea vânzării pâinii și a produselor de panificație nepreambalate prin „autoservire”, de către consumator. Operatorul economic care pune pe piață aceste tipuri de produse are obligația de a avea o persoană dedicată care va furniza, la cerere, produsul către consumator („vânzare asistată”).
3.Obligativitatea operatorilor economici, care comercializează pâine și produse de panificație vrac, de a afișa în structurile de vânzare următoarele elemente: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea furnizorului, cantitatea netă/bucată, prețul de vânzare cu amănuntul (exprimat în lei/bucată), prețul pe unitatea de măsură (exprimat în lei/kg.), componentele cu efecte alergene.

Dezbaterea privind problematica menționată mai sus a avut loc online, pe platforma ZOOM, și a durat aproximativ 2 ore.

În urma discuțiilor, concluziile preliminare sunt următoarele:
11 asociații, inclusiv ROMPAN, nu agreează promovarea acestui proiect de ordin, cu mențiunea că acolo unde vând produse vrac, comercializarea să se facă asistată sau în așa fel încât să fie asigurată protejarea produselor de orice contaminare (folosirea cleștilor pentru servire, a ambalajelor de unică folosință etc.)
• 1 societate comercială (VEL PITAR) și 2 asociații pentru protecția consumatorului (Asociația Prețuiește Calitatea și Asociația ProConsumator) susțin promovarea proiectului.

În zilele următoare, ANPC va analiza concluziile rezultate în urma consultărilor și se va pronunța asupra deciziei care se va lua.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.