Ovăzul – îndrăgita cereală a dimineților noastre

 • Ovăzul este o alegere optimă pentru micul dejun, fiind bogat în substanțe nutritive, vitamine și minerale.

Alimentația sănătoasă a devenit în ultima perioadă un trend adoptat de mare parte a consumatorilor. Un aport nutrițional corect susține starea fizică și cea mentală echilibrate și oferă energia necesară desfășurării activităților cotidiene. Ovăzul se înscrie în categoria alimentelor complete, asigurând mare parte din nutrienții necesari unei diete optime.

Ovăzul, sau Avena sativa, este o cereală comună pentru Europa, America de Nord și Canada. În ceea ce privește cultivarea lui, ovăzul ocupă locul 5 în lume după grâu, orz, porumb, triticale, 10% din producția de ovăz fiind utilizată pentru obținerea de produse alimentare. Ovăzul este o sursă excelentă de vitamine, în special a celor din grupa B și a celor solubile în grăsimi: A, D, E și K. De remarcat este conținutul ridicat de vitamine B1, B2, B3 si B6. O altă vitamină importantă din compozitia ovăzului este vitamina E, extrem de valoroasă datorită proprietăților sale antioxidante puternice.

Ovăzul - îndrăgita cereală a dimineților noastre

Ovăzul este, de asemenea, o sursa de minerale valoroase pentru organism, cum ar fi: magneziu, fier, mangan, potasiu, calciu, cupru, zinc sau fosfor. În plus, această cereală are un conținut scăzut de sodiu, un sprijin important pentru persoanele care se luptă cu boli cardiovasculare.

Din punct de vedere al sănătății, merită atenție și conținutul ridicat de fibre alimentare,  și în special faptul că sunt fibre solubile, un mare plus nutrițional, deoarece susțin buna funcționare a tractului digestiv. Ovăzul ajută și la menținerea unei greutăți normale, fiind bogat în beta-glucan, o fibră ce reduce semnificativ apetitul.
Conținutul ridicat al fibrelor din ovăz contribuie și la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge, prin scăderea indicelui glicemic. Acest lucru reduce suplimentar nivelul de „colesterol rău“.

Profilul nutrițional al ovăzului

Ovăzul este consumat sub formă de griș, făină sau fulgi de ovăz în produse din cereale integrale, cereale pentru micul dejun, alimente pentru sugari ( scade riscul de apariție a astmului la copii ), pâine, paste făinoase, biscuiți, etc. De asemenea, din ovăz se obține o alternativă pe bază de plante a laptelui obișnuit.

O ceașcă de circa 81 de grame de ovăz conține următoarele:
• Calorii: 307;
• Apă: 8,7 grame;
• Proteine: 10,7 grame;
• Carbohidrați: 54,8 grame;
• Zaharuri: 0,8 grame;
• Fibre: 8,1 grame;
• Grăsimi: 5,3 grame.

Făina de ovăz

Ca alternativă la făina de grâu, pentru cei care suferă de intoleranță la gluten sau de boala celiacă, se poate utiliza cu succes făina de ovăz. Aceasta se poate achiziționa din magazinele de specialitate, sau se poate obține foarte ușor prin măcinarea fulgilor de ovăz până devin o pulbere fină.

Trebuie să ținem cont că făina de ovăz nu are aceleași proprietăți ca cea de grâu, astfel încât este necesară suplimentarea agenților de dospire, pentru ca produsele de panificație și patiserie să poată crește corespunzător.

Ovăzul - îndrăgita cereală a dimineților noastre

Cu o aromă subtilă de nucă, oferă preparatelor o textură unică și crocantă. Deși necesită anumite ajustări, datorită lipsei glutenului din compoziție, făina de ovăz poate fi folosită în majoritatea rețetelor care necesită făină obișnuită, cum ar fi rețetele de fursecuri, pâine, brioșe sau clătite.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ovăzul – la început un aliment controversat

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.