Proiect de lege pentru introducerea etichetelor „Nutri-Score“

• Proiectul de lege pentru introducerea etichetelor „Nutri-Score“ va stimula industria agro-alimentară să ofere pieței produse cu o calitate nutrițională sporită.

Consumatorii din România vor putea alege mai ușor produsele optime pentru sănătatea lor, dacă va fi adoptată legea privind introducerea etichetelor Nutri-Score. Acest proiect de lege a fost depus de către Adrian Wiener, deputat USR și medic. Folosirea așa numitului „semafor al alimentelor“ se folosește deja cu succes în mai multe țări europene, iar rezultatele pozitive au început să se vadă deja.

„Nutri-Score“

Hrana: aliat sau inamic

Deputatul Adrian Wiener declară: „Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar etichetarea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar“.

Ce este „Nutri-Score“

„Nutri-Score“ este o etichetă suplimentară care transmite consumatorului, într-o manieră simplificată, informații despre calitățile nutriționale ale produsului ales. Sistemul „Nutri-Score“ urmărește facilitarea alegerii alimentelor sănătoase, în vederea limitării bolilor cardio-vasculare, a obezității și a diabetului. Prin acest sistem se dorește și stimularea industriei agro-alimentare pentru a crește calitatea nutrițională a produselor oferite spre consum.
„Nutri-Score“ nu împarte alimentele în sănătoase sau nesănătoase, ci doar ajută consumatorul să facă cele mai bune alegeri pentru o alimentație echilibrată.

Modul de transmitere a informațiilor prin „Nutri-Score“

Măsurătorile „Nutri-Score“ se raportează la 100g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul atât conținutul de fibre, de proteine, de oleaginoase sau de fructe/legume, cât și valoarea energetică, conținutul de sare, zahăr, sau grăsimi saturate.
Se folosesc 5 culori și 5 litere (de la A la E): verdele închis, respectiv litera A, reprezintă produsele cu cea mai bună valoare nutrițională, iar roșul, litera E, indică produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută. Culorile cuprinse între acestea, precum și literele B,C și D, arată un conținut cu o  valoare nutrițională intermediară.
Potrivit studiilor realizate în statele europene care au deja implementat sistemul „Nutri-Score“, calitatea nutrițională a alimentelor achiziționate de către consumatori a crescut cu 10%.
Sistemul „Nutri-Score“ este folosit cu succes în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: ESE – Webinar informativ „Etichetare. Siguranță. Etică”

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.