Nutraceuticele transformă alimentul în medicament

• Pornind de la cuvintele lui Hipocrat: „Fie ca mâncarea să-ți fie medicament”, nutraceuticele îți oferă, într-o formă concentrată, tot ce are nevoie organismul tău pentru o bună funcționare.
• Deși există
în mod natural ingrediente benefice în alimente, încorporarea deliberată a nutraceuticelor în produsele alimentare poate fi o abordare alternativă pentru a utiliza la maxim proprietățile de îmbunătățire a sănătății.

Potrivit Medichub, nutraceuticele sunt produse care conțin nutrienți în concentrații mari, extraşi din surse naturale integrale, perfect compatibili cu organismul uman, cu beneficii directe pentru sănătate.

Rolul nutraceuticelor este unul adjuvant, contribuind la menţinerea unei stări generale de bine din punct de vedere fizic şi psiho-emoţional.  Acestea pot conține unul sau mai multe tipuri de nutrienți care vin în completarea celor obținuți prin intermediul alimentelor, cu rol în sprijinirea proceselor biologice, precum reducerea radicalilor liberi în exces sau reînnoirea celulară.

Nutraceuticele

În categoria nutraceuticelor intră: probioticele și prebioticele prezente în lactatele fermentate (iaurt, chefir), antioxidanții, fibrele alimentare, acizii grași esențiali, vitaminele, coenzima Q10, ierburile și condimentele cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Studii au arătat că anumiți compuși bioactivi sau produse care au compuși nutraceutici pot proteja consumatorii împotriva anumitor tipuri de cancer, a hipertensiunii, a depresiei, a bolilor de inimă, a obezității, a artritei și a diabetului.

Astfel, în ultimii ani, s-a înregistrat o dezvoltare semnificativă a pieței produselor nutraceutice, companiile lansând numeroase tipuri de suplimente alimentare și produse alimentare funcționale sau sănătoase.

Se estimează o creștere semnificativă a industriei nutraceutice

Se anticipează că industria nutraceutică va înregistra un CAGR de 5,2% între 2022 și 2030, datorită creșterii numărului de evenimente sportive și a conștientizării rolului în alimentație a produselor care susțin sănătatea, arată Global Market Insights Inc. într-un raport recent, valoarea estimată a pieței urmând să treacă de 636 miliarde USD până în 2030.

Creșterea gradului de conștientizare a beneficiile suplimentelor de sănătate pentru diverse probleme medicale va impulsiona și mai mult cererea de produse nutraceutice. Prevalența ridicată a bolilor infecțioase și apariția unor afecțiuni noi vor determina și mai mult consumatorii să achiziționeze produse de îngrijire preventivă și alimente și băuturi funcționale. În acest sens pandemia prin care a trecut omenirea a dus, de asemenea, la augmentarea vânzărilor de produse nutraceutice și suplimente.

Nutraceuticele

„Nutraceutice” și „alimente funcționale” sunt termeni utilizați pentru a defini alimentele care promovează sănătatea sau componentele care sunt extrase din acestea. Termenul „nutraceutic” este utilizat în mod obișnuit cu referire la orice compus care este consumat din motive de sănătate.

Produsele nutraceutice oferă beneficii fiziologice sau protejează împotriva bolilor cronice, în timp ce alimentele funcționale au o definiție largă ca fiind alimente care furnizează consumatorului beneficii fiziologice suplimentare față de dieta obișnuită, dincolo de funcțiile nutriționale de bază.

Nutraceuticele în panificație

Dintre produsele de panificație, pâinea este cel mai consumat produs alimentar de bază din întreaga lume. În funcție de cerealele utilizate și de metodele de prelucrare, se știe că pâinea, ca produs fermentat, oferă singură anumite beneficii pentru sănătatea umană.

Industria globală de panificație se confruntă în prezent cu oportunități, dar și cu provocări create de peisajele economice actuale, situația influențând modul în care brutarii își abordează afacerile.

Nutraceuticele

S-a constatat o schimbare notabilă și anume oferirea în piață a produselor de panificație naturale și sănătoase, bogate în vitamine, cereale integrale și fibre. Producătorii din sector au introdus mai multe produse de panificație organice, cereale pentru micul dejun, pâine și biscuiți, îmbogățite cu ingrediente nutritive și naturale, în ambalaje portabile sau în varianta monoporție.

Mai multe companii au eliminat conservanții și aromele artificiale din produsele lor, în încercarea de a-și schimba imaginea ca producători de produse de panificație mai sănătoase și naturale, dar și sub influența valului de interdicții ale grăsimilor trans și a  efectelor dietelor în trend.

Tendința consumatorilor de a adopta dietele sănătoase și recunoașterea beneficiile acestora pentru starea de bine și longevitate este în creștere. Dar alimentele care conțin substanțe sănătoase precum vitamine, fibre, antioxidanți etc. sunt adesea laborios de preparat și consumat, descurajându-i pe cei care au puțin timp de dedicat gătitului. Din aceste motive, formularea produselor de consum rapid și facil, cum ar fi cele coapte, câștigă din ce în ce mai mult teren în piața de profil.

Nutraceuticele

Substanțe importante pentru sănătate

Printre substanțele pe care cercetările recente le-au definit ca fiind importante pentru sănătatea noastră, există unele care se pretează foarte bine pentru a fi adăugate în produsele de panificație, datorită calităților lor chimico-fizice și organoleptice.

Beta glucanii (ß-glucani) sunt polizaharide fără amidon compuse din molecule de glucoză, care fac parte din așa-numitele „fibre solubile”. Ele sunt prezente în multe cereale (abundă în special în orz și ovăz), dar și în pereții celulari ai drojdiei comune.

Aceste fibre, dacă sunt consumate în cantități adecvate (cel puțin câteva grame pe zi), pot avea efecte benefice importante, dovedite științific, printre care se numără reducerea nivelului de colesterol din sânge, a bolilor cardiovasculare, a alergiilor, a nivelului de glucoză din sânge, dar și susținerea sistemului imunitar. De altfel, în 2012, beta glucanii au fost aprobați drept siguri de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), ceea ce certifică existența unor dovezi științifice solide cu privire la beneficiile acestora.

Fructo-oligozaharidele (FOS) sunt carbohidrați care fac parte și din fibrele solubile, deoarece sunt formate din lanțuri mici de fructoză. Ei au efect prebiotic, adică prezența lor stimulează creșterea florei intestinale benefice, formată în special din bacterii bifide.

Consumul de FOS este deosebit de important în special la copii și asigură nu numai un mai bun echilibru intestinal, ci pare să fie legat și de o mai bună absorbție a unor minerale, cum ar fi calciul și magneziul.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, FOS pot fi ușor de încorporat nu numai în alimentele în care este exploatată combinația probiotic-prebiotic (cum ar fi produsele lactate, ca iaurtul și diversele sortimente de lapte fermentat), dar sunt, de asemenea, ideale pentru băuturi și produse de panificație, dată fiind rezistența lor la temperaturi ridicate.

Profil nutrițional impresionant

În plus, în cazul produselor cu conținut redus de zahăr, prezența FOS nu numai că conferă dulceața tipică acestor substanțe, dar poate contribui și la disimularea oricărei arome neplăcute datorate prezenței îndulcitorilor.

Făinurile de cereale, în special cele de grâu și secară, au deja un anumit conținut de FOS. Pentru a le crește acest conținut, se adaugă în produsele de panificație FOS extrași din sursele cele mai bogate, în special cicoare și topinambur.

Acidul folic (cunoscut și sub numele de vitamina B9 sau folacină) este o vitamină hidrosolubilă necesară pentru sinteza și repararea ADN-ului, precum și pentru multe alte reacții biochimice importante, care implică în special fazele intense de multiplicare celulară.

Din aceste motive, aportul de acid folic este deosebit de important în timpul sarcinii și al copilăriei, în așa măsură încât diverse țări au întreprins la nivel guvernamental campanii de fortificare a unor alimente de bază, inclusiv a produselor de panificație. Această practică este destul de răspândită, existând îngrijorări că s-ar putea ajunge la o supraexpunere la această vitamină, în ciuda profilului său ridicat de siguranță.

În prezent, nutraceuticele se bucură de un interes ridicat datorită profilului lor nutrițional, siguranței alimentare, ușurinței cu care se pot integra într-o gamă largă de produse și valențelor terapeutice. Companiile producătoare sunt conștiente de evoluția pieței în conformitate cu comportamentul consumatorului și recunosc avantajele acestor compuși. Astfel, se efectuează în permanență studii dedicate unei mai bune înțelegeri a nutraceuticelor și a potențialului impact benefic asupra sănătății la nivel global prin integrarea lor în alimentație.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ghimbirul – aromă și beneficii uimitoare pentru sănătate

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente