Ne aşteptăm la noi scumpiri în 2018

• Producătorii din industria de morărit şi panificaţie au început să îşi ajusteze preţurile, ca urmare a valurilor de scumpiri la utilităţi şi a creşterii costurilor cu forţa de muncă din ultima perioadă.

Reprezentanţii industriei nu exclud majorări de preţuri şi în continuare.

„Trebuie să analizăm costul energiei, cheltuielile cu gazele naturale şi forţa de muncă, cea din urmă devenind mai scumpă prin faptul că salariul minim a crescut de două ori. Toate acestea s-au contabilizat, iar cel ce a constatat că are deja cheltuieli mai mari decât încasări a trebuit să scumpească produsul. Sunt semnale în acest sens şi cred că ar trebui să ne aşteptăm şi la alte scumpiri în 2018. Am fost notificaţi că energia se va scumpi cu 35%. Or, toate aceste creşteri de tarife la utilităţi se văd în preţ şi nu numai la pâine. Fiecare agent economic îşi face calculele şi ia decizia care să îi convină”, a declarat pentru economica.net Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Creştere medie de 6-8% a preţului produselor alimentare

„Nu uitaţi că industria de morărit şi panificaţie lucrează, în proporţie de peste 90%, cu utilaje consumatoare de energie electrică. A crescut şi preţul gazelor, lucru pe care instituţiile statului îl promiseseră după 31 martie, dar l-au făcut acum, în miezul iernii. S-a depreciat şi cursul leu/euro“, aminteşte, pentru agerpres.ro, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Creşterea preţurilor materiei prime, pe de o parte, iar pe de altă parte scumpirea transportului, ca efect al majorării accizei la combustibil, scumpirea energiei electrice şi a gazelor pot determina o creştere în medie de 6-8% a preţului produselor alimentare, explică preşedintele FNSIA.

Scumpiri în lanţ

Din 10 ianuarie 2018, preţul gazelor naturale a crescut cu 10%, iar cel al energiei electrice este mai mare cu 7-13%. În plus, anul acesta, rovinieta pentru camioane se va scumpi cu cel puţin 85%.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), ouăle, untul şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2017 faţă de luna anterioară din acelaşi an.

Astfel, ouăle s-au scumpit în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 6,72% şi cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% faţă de decembrie 2016) şi fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% faţă de decembrie 2016).

În decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor INS.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente