Măsură de sprijin pentru producători

• Guvernul României a adoptat în 16 noiembrie 2022 un act normativ ce reglementează acordarea de sprijin financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă

În ședința de Guvern de miercuri, 16 noiembrie 2022, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

În valoare de până la 500.000 euro pentru fiecare întreprindere, aceasta este o schemă de ajutor destinată mai multor tipuri de operatori economici care au avut de suferit din cauza războiului din Ucraina. Banii sunt destinați compensării creșterii costurilor cu materiile prime, de transport sau de producție. Bugetul total alocat acestei măsuri se ridică la 200 de milioane de euro.

Măsură de sprijin pentru producători

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declară: „Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare.

Ordonanța adoptată de Guvernul României are la bază Comunicarea Comisiei Europene – „Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare“. Documentul, publicat în 28 octombrie, și-a prelungit aplicabilitatea până la data de 31 decembrie 2023.

Condiții de acordare

Măsură de sprijin pentru producători

Valoarea maximă a grantul financiar care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiționat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: „14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.”

Documentul precizează că, dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător. În același timp, dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.

Potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiarii acestei măsuri sunt operatorii economici încadrați în următoarele grupe de clasificare CAEN:
Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit;
Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor;
Cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Importanța culorii în industria alimentară

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.