Legea privind reducerea risipei alimentare

• Legea privind reducerea risipei alimentare a fost adoptată de către Senatul României.

Inițiativa legislativă privind prevenirea și reducerea risipei alimentare, depusă de deputata USR Diana Buzoianu, alături de peste 160 de senatori și deputați din toate partidele din România, a fost adoptată de către Senat.

Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii privind reducerea risipei alimentare afirmă: „România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”.

Acest proiect legislativ, aprobat recent de către Senatul României, și care urmează să fie supus votului și în forul decizional al Camerei Deputaților, prevede obligații concrete care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare.

Măsuri concrete

Legea privind reducerea risipei alimentare Aceste măsuri destinate reducerii risipei alimentare, prevăzute în cadrul proiectului de lege, le cuprind și pe următoarele:

  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platformă naţională online pentru raportarea, din partea operatorilor economici, a datelor privind risipa alimentară.
  • Totodată, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor fi publicate anual date relevante cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi se va realiza Strategia Naţională de Prevenire şi Reducere a Risipei Alimentare, strategie care va fi actualizată o dată la 5 ani.
  • Pentru prima dată, este reglementată în legislație obligația Autorităților Administrației Publice de a lua măsuri concrete împotriva risipei alimentare.
  • Operatorii economici vor avea obligația să întreprindă toate acțiunile necesare încheierii de contracte, prin care să doneze produsele alimentare înainte de data expirării.
  • Se vor îmbunătăți condițiile birocratice pentru organizațiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare, pentru a ușura și a fluidiza întreaga acțiune de redistribuire a alimentelor.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Inovație în etichetare pentru reducerea risipei alimentare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.